М’якої посадки. Як сидять у СІЗО політики і чиновники

Українські СІЗО – це переповнені камери і сон у три зміни, огидне харчування і небезпека заразитися туберкульозом. Але все це не загрожує підслідним з вищої касти – колишнім міністрам, суддям та іншим високопоставленим чиновникам

Станом на 1 грудня 2010 року в 32 українських слідчих ізоляторах налічувалося близько 40 тисяч підслідних. Це майже чверть від 154 тисяч чоловік, укладених в 184 установах державної кримінально-виконавчої служби України.

Відбувати покарання – теж не цукор, але, на думку адвокатів, арешт для непідготовленої людини може стати шоком. «Гіршого місця, ніж СІЗО та ізолятор тимчасового утримання, для людини, взятого під варту, не існує», – зі знанням справи говорить один з найбільш високооплачуваних адвокатів України Андрій Федур, який захищав у 2001 році інтереси банкіра Бориса Фельдмана, а в 2005-му – Бориса Колесникова, жили до рішення суду в Лук’янівському ізоляторі. І тут же додає, що ця фраза в основному відноситься до рядових підслідним, ніж до його іменитим клієнтам.

Особливі люди

Прем’єр-Палас. У цій камері Лук’янівського СІЗО в 2001-му Юлія Тимошенко пробула 42 дні

Колишнім високопоставленим чиновникам, які перебувають під слідством, не доводиться сьорбати тюремну баланду, їм не потрібно чекати визначену правилами тиждень, щоб прийняти душ Колишнім високопоставленим чиновникам, які перебувають під слідством, не доводиться сьорбати тюремну баланду, їм не потрібно чекати визначену правилами тиждень, щоб прийняти душ . Навіть у стінах СІЗО вони відчувають себе привілейованими персонами – займають покращені камери з косметичним ремонтом, чистим постільною білизною, телевізором, холодильником і нормальним туалетом.

Наприклад, джерело Фокуса у Львівській прокуратурі розповів, що колишній голова Апеляційного адміністративного суду Львова Ігор Зварич, який прославився на всю Україну мішком грошей, що зберігалися в його в службовому кабінеті, до переведення до Києва перебував під вартою в місцевому слідчому ізоляторі. Обвинувачений був поміщений в шестимісну камеру, в якій спочатку жив один, а потім ділив житлоплощу з одним сусідом по камері. Після переведення до столиці побутові умови екс-судді, обвинуваченого у хабарництві в особливо великих розмірах, стали значно скромніше.

У найвідомішому слідчому ізоляторі Україна № 13 (в народі – Лук’янівський СІЗО) збереглися камера № 242, в якій містилася Юлія Тимошенко, і палата № 259 в медичному корпусі, де відлежувався занемогшій в ув’язненні Микола Рудьковський. Таке зараз ці камери виглядають охайно, хоча давно вже змінили постояльців.

Без зручностей. У рідному Львові у Ігоря Зварича умови утримання були краще, ніж у столиці. Фото: Українське фото

До речі, «апартаментів» люкс навіть на Лук’янівці мало, тому імениті підслідні часто опиняються в одній камері в самих комічних поєднаннях. Наприклад, Юрій Луценко сидить з екс-прокурором з Макіївки Лаврищева і колишнім майором міліції Бурмакою, а колишній глава Митної служби Макаренко опинився під одним дахом із суддею Зваричем.

«Оскільки чоловік до вступу вироку в силу вважається невинним, вона має законне право поліпшувати у своїй камері побутові умови», – говорить Фокусу співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров. Відповідно до закону про попереднє затримання, укладений під варту має право на користування телевізором, переданим родичами, настільними іграми, газетами і книгами з бібліотеки слідчого ізолятора. Про інші блага (ремонті в камері, холодильнику) рідні чи адвокат можуть поклопотатися, прийшовши на прийом до начальника СІЗО, або ж сам ув’язнений може написати відповідну заяву на його ім’я.

Не дивно, що забезпечені підслідні наймають адвокатів, що добре орієнтуються в специфіці утримання в СІЗО і мають давні робочі відносини з їх начальством.

Підзахисний захисник. Правозахисник Дмитро Гройсман вважає, що головна перевага VIP-ув’язнених в тому, що їх не б’ють. Фото: UNIAN

Але це лише те, що лежить на поверхні тюремного побуту. «Віпи, на превеликий їх вивів на посміховисько, потрапляючи за грати, показують свою неготовність жити за здоровим принципам і правилам тюремного побуту, – констатує координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман. – Я читав інтерв’ю Юрія Луценка. Як людина, яка багато працює з ув’язненими, можу сказати тільки одне: більшої мерзоти з боку ув’язненого, що публічно оголосити ім’я людини, що порушує тюремний режим, уявити неможливо. (Луценко заявив дослівно наступне: «Чув, що в камері у Анатолія Макаренка є піч, на якій він з сусідами по камері готує голубці». – Фокус). Після цього у нормальній в’язниці йому необхідно забезпечити максимальний рівень безпеки на багато років ».

Вінницький правозахисник зараз сам під загрозою опинитися по той бік барикад. За розміщення в особистому блозі зображення статуетки чоловіка з фалосом, лежачим на Конституції, і скандального відеоролика із сексуальними пригодами російських опозиціонерів проти нього висунуто відразу два звинувачення – за наругу над державними символами України та за розповсюджуютьсятраненіе порнографії.

Зеки-меценати

Знак уваги. Юрист Едуард Багіров не приховує, що затримання чиновників допомагає звернути увагу на стан ізоляторів і тюрем.

«Хоч це і буде дивно звучати, але як людина, яка курирує права людини майже 17 років, я дуже задоволений, що час від часу народне прислів’я« Від суми і тюрми не зарікайся »спрацьовує по відношенню до високопоставлених осіб», – каже Едуард Багіров. На його думку, після того як у СІЗО потрапляють колишні чиновники, увагу громадськості, ЗМІ та влади деякий час прикута до проблем пенітенціарної системи в цілому. Завдяки цьому вирішуються питання поліпшення побутових умов у ізоляторах.

Але якщо зрушення у суспільній свідомості відбуваються повільно, то поліпшення життя конкретної зони або ізолятора відбувається відразу після того, як туди потрапляє важлива персона. І справа не тільки в тому, що у заможного зека вимагають допомога – деякі після відсидки допомагали слідчим ізоляторам особисто. Наприклад, один відомий підприємець, посидівши в СІЗО, забезпечив його ортопедичними матрацами, які випускає його підприємство. Інший держслужбовець після звільнення пожертвував ізолятору холодильники.

Проблему місць попереднього ув’язнення влада вирішує косметично, відкриваючи раз на рік маломісткі ізолятори тимчасового утримання з поліпшеними умовами Проблему місць попереднього ув’язнення влада вирішує косметично, відкриваючи раз на рік маломісткі ізолятори тимчасового утримання з поліпшеними умовами і. Наприклад, півтора роки тому Шевченківське РУВС Києва презентувало VIP-в’язницю з комфортабельними камерами тимчасового ув’язнення, де планують розміщувати порушників порядку під час Євро-2012. В кінці минулого року в Бериславі відкрили ізолятор, розрахований на 33 місця. Начальник УВС Херсонської області Валентин Литвин при цьому заявив, що їжу для затриманих будуть готувати в кращому кафе міста з розрахунку 40 гривень на день на людину. А голова Кримського парламенту Володимир Константинов виступив з пропозицією побудувати на півострові подібну в’язницю, в яку навіть будуть водити екскурсії – на високопоставлених зеків подивитися.

Для сорока тисяч ув’язнених в українських СІЗО від цих нововведень очікування вироку не стане більш комфортним, а багаті і впливові підслідні, яких у місцях попереднього ув’язнення називають «накраденими», можуть собі дозволити і за стінами ізоляторів відчувати себе дуже важливими персонами.

Володимир Денисенко, Фокус

Коментарі вимкнені.