М’ясо–кісткове борошно у Тернополі виробляють неефективно, через фінансування

Аудиторською групою контрольно-ревізійного управління в області проведено державний фінансовий аудит діяльності Тернопільського державного заводу по виробництву м’ясо–кісткового борошна „Ветсанзавод”. Це Тернопільський державний завод по виробництву м’ясо–кісткового борошна. Його створено у серпні 1977 року з метою поліпшення екології і ветеринарно-санітарного стану тваринницьких ферм і населених пунктів, запобігання інфекційним захворюванням серед людей і тварин шляхом збору, утилізації і переробки туш загиблих тварин, кісток, інших відходів м’ясопереробних підприємств, а також вилучення з обігу неякісної або незабезпеченої продукції на м’ясо-кісткове борошно та інші кормові добавки тваринного походження.

Перевіряли діяльність за 2008 – 2010 роки з метою оцінки ефективності і законності використання державного майна та інших активів, правильності ведення бухгалтерського обліку і достовірності фінансової звітності, оцінки функціонування системи внутрішнього контролю.

Проведеним дослідженням встановлено, що основні фінансові показники діяльності Ветсанзаводу в досліджуваному періоді були нестабільні. Так, щороку за результатами діяльності валові збитки становили більш ніж півмільйона гривень. Причиною цього стала як відсутність постійних постачальників сировини для переробки, так і нестабільний попит на продукцію Ветсанзаводу.
Загалом за результатами аудиту виявлено втрат фінансових і матеріальних ресурсів внаслідок неефективних управлінських дій  на суму  5,4 млн грн., в т. ч.  упущені вигоди  –  2,3 млн грн., непродуктивні витрати – 3,1 млн гривень.
Однією з причин збитковості підприємства є застаріла технологія: на даний час технологічне обладнання зношене на 70 відсотків, морально застаріле та енергомістке, а придбані у 2008-2010 роках основні засоби не введені в експлуатацію. Крім цього, застаріла технологія зумовлює особливо шкідливі умови праці.
Аудиторською групою підготовлено 11 пропозицій, реалізація яких є необхідною умовою для якісних змін в управлінні Ветсанзаводом. Однак без державної підтримки та ритмічного фінансування завершення реконструкції та модернізації  заводу буде неможливим.

 

Коментарі вимкнені.