На Тернопільщині міліція ходить по домівках чорнобильців

Кілька сотень чорнобильців пікетували у п’ятницю, 18 листопада, Тернопільське обласне відділення Пенсійного фонду. Вони обурені тим, що тепер влада може залишити їх без пенсій навіть попри рішення судів.

“Владо, досить красти!” – з такими плакатами чорнобильці вимагали 18 листопада соціальних виплат, які їм передбачені законом, і протестували проти незаконних спроб влади скасувати пенсії, призначені рішеннями судів.

Люди обурені, адже в області є 48,5 тисяч чорнобильців, – пише газета “20 хвилин”.

Не виплачують чорнобильську тисячу

Окрім ліквідаторів аварії на АЕС, в акції протесту взяли участь жителі зони забруднення з Чортківського та Заліщицького районів. Ці люди віднесені до четвертої категорії потерпілих від Чорнобильської аварії.

– Щомісяця ми повинні отримувати соціальну допомогу у розмірі однієї мінімальної зарплати та 15% від мінімальної пенсії за віком, – розповів один із пікетувальників, житель Чорткова Володимир Саварин. – Загалом це виходить близько 1000 гривень. Однак з серпня нам не виплачують цих грошей.

Детальніше про ситуацію, яка склалася з соціальними виплатами чорнобильцям, розповів голова обласної громадської організації “Союз Чорнобиль України” Сергій Ващук.

– У червні Верховна Рада затвердила зміни до Держбюджету на 2011 рік, – каже він. – Одним із пунктів цього закону Кабміну надали можливість здійснювати соціальні виплати, призначені рішеннями судів, у ручному режимі. Тобто, якщо гроші є, – то платять, якщо немає – тоді не платять. Але в Україні грошей завжди не вистачає, тож пільговикам більше не бачити своїх пенсій. А ще у жовтні Верховна Рада у першому читанні прийняла закон №9127 “Про гарантії держави щодо виконання рішень суду”.

Раніше пільговики, які не отримували соціальних доплат до пенсій, зверталися до суду. На основі судових рішень Пенсійний фонд потім здійснював ці доплати. Однак закон №9127 уже передбачає, що такі виплати, призначені судовими рішеннями, можна здійснювати тільки тоді, коли є наявні вільні кошти.

– Ця норма стосується 16 пільгових категорій, – розповідає Сергій Ващук. – Це чорнобильці, афганці, військові пенсіонери, “діти війни” та інші. Зараз у Верховній Раді створили робочу групу, яка працює начебто над доопрацюванням цього закону, але все це лише окозамилювання. Нас така ситуація не влаштовує. Ми вимагаємо взагалі зняти цей законопроект із розгляду.

Аналогічні акції протесту у п’ятницю відбулися в усіх інших обласних центрах України.

Сергій Ващук розповідає: у Тернопільській області є 48,5 тисяч чорнобильців. З них 38 тисяч проживають у зоні забруднення (дев’ять населених пунктів Чортківського району і один – Заліщицького). Ще 2700 мешканців області – це ліквідатори аварії. Решта – були переселені на Тернопільщину з Чорнобильської зони.

У Чорткові була сутичка з міліцією

Декілька десятків чортківців, які мають статус постраждалих від Чорнобильської аварії, 17 листопада прийшли у місцеве відділення Пенсійного фонду. Там їх зустріли міліціонери.

– Спочатку вони були на майдані біля пам’ятника Шевченку у Чорткові, а тоді пішли штурмувати Пенсійний фонд, – розповідає депутат чортківської міськради Олексій Боровий. – Міліція була вже готова до того, що вони прийдуть. Я не знаю, хто бив вікна – пенсіонери чи хтось інший, але була шарпанина.

Чортківці вже декілька місяців добиваються, аби держава відновила їм виплати допомог і підвищених пенсій. Однак, попри рішення судів, протести досі нічого не давали. Тож за прикладом чорнобильців із Донецька та Львова жителі Чорткова організували пікет біля приміщення місцевого відділення Пенсійного фонду і спробували ввійти всередину. Дорогу їм перекрили міліціонери, які мають там постійний пост. Відтак кілька депутатів облради 17 листопада на сесії озвучили інформацію про побиття чорнобильців у Чорткові. Тому облрада вимагала негайної інформації про це від правоохоронців.

– Співробітники міліції не чинили перешкоди пенсіонерам-чорнобильцям, – каже заступник начальника УМВС в області Василь Облещук. – Там вранці дійсно було чоловік 70 під Пенсійним фондом. Вони хотіли ввійти. Троє міліціонерів, які там постійно чергують, спинили їх. Там нібито якусь жінку в дверях притиснули…

Усередину, як він каже, пропустили активістів пікету. Після перемовин із місцевим керівництвом фонду люди розійшлися.

– Наскільки я знаю, під фондом залишилося чоловік 15, – додає він. – Ніхто з чорнобильців заяв про завданні ушкодження не подавав. Працівники міліції забезпечували охорону громадського порядку.

Під час пікету у Тернополі 18 листопада чортківські чорнобильці розповіли, що міліція таки застосовувала силу проти них.

– Міліціонери копали людей по ногах та викручували їм руки, – розповіла Олександра Герас. – Декому на одязі пообривали ґудзики.

Усі деталі конфлікту чорнобильці виклали у листі до голови облради Олексія Кайди. Загалом під цим листом підписалося 15 осіб.

Міліція ходить по квартирах

Водночас до депутата Олексія Борового продовжують звертатися чортківці зі скаргами.

– Міліція ходить по домах чорнобильців, пенсіонерів і питає людей, чи не були вони на зібраннях, – каже пан Боровий. – Але ж люди мають конституційне право на зібрання!

Проблема, за словами депутата, торкається і чорнобильців, і дітей війни, і афганців.

– Я уже написав запит міському голові, щоб запросити на сесію начальника міліції. Аби не було так, що “хтось комусь щось”. Кажуть, і до мене міліція приходила, але не застала вдома. А цікаво було б!

Коментарі вимкнені.