На Тернопільщині від проби Манту відмовляються цілими школами

Проходити профілактику від туберкульозу закликають тернополян медики. Адже нині збудник захворювання прогресує. Тому заразитися ризикує кожен.

В області щороку реєструють по 700-800 випадків туберкульозу. Хоча загалом рівень захворюваності в останні роки має тенденцію до зниження, розповідає начальник обласного управління охорони здоров’я Михайло Буртняк. До того ж, у нас трапляються випадки поєднання цієї недуги з ВІЛ-інфекцією та пневмонією.

– Є кілька напрямків профілактики туберкульозу, – каже пан Буртняк. – Найперше — це вакцинація дітей у пологових будинках на третій-п’ятий день після народження. Вакцина є. Але бувають випадки, коли батьки не дають згоди. Думаю, що це неправильно. І батькам, і медикам слід розуміти: якщо цю роботу не проведемо, рівень захворюваності лише зростатиме.

Другий напрямок профілактики — проведення туберкулінодіагностики, або проби Манту, продовжує посадовець.

– Масового охоплення флюроографією дітей ми не пропонуємо, – каже пан Буртняк. – Цього не радять робити фахівці. А от туберкулінодіагностика повинна бути.

Нині нею охоплюють 600-700 дітей із кожної тисячі. Цього, за словами Михайла Буртняка, недостатньо. Він зазначає, що в області є окремі школи, в яких масово відмовляються від проведення проби Манту. Такий випадок був у Борщівському районі.

– Така психологія – помилкова, – наголошує начальник обласного управління охорони здоров’я.

Окрім того, аби виявити захворювання, дорослі повинні своєчасно проходити рентген, нагадує лікар.

– Ситуація парадоксальна, – каже пан Буртняк. – Є п’ять флюорографів в обласному об’єднанні фтизіатрії. Спеціалісти з цими апаратами виїжджають у населені пункти області, на підприємства. Але дивує байдужість людей. Особливо в сільській місцевості. За день на обстеження приходять лише 20-30 людей. А фахівці могли б обстежити і 100, і 150 людей. Це проблема всієї області. Ситуацію треба покращувати.

Пан Буртняк також додає, що держава суттєво допомогла Тернопіллю фінансами, – пише газета “20 хвилин”. Області виділили 4 млн грн на закупівлю медикаментів для лікування туберкульозу. Втім, зауважує посадовець, іноді проблема – в самих людях, котрі не хочуть лікуватися.

Коментарі вимкнені.