На Тернопільщині відкрили пам’ятник Шевченку, який 20 років пролежав у бур’янах

У селі Млинівці Кременецького району Тернопільщини урочисто відкрили пам’ятник Тарасові Шевченку, який більше двох десятиліть пролежав на руїнах місцевого колгоспного току.

Як повідомив  ЗІКу мешканець села – заслужений майстер народної творчості Василь Казновецький, котрий став ініціатором відновлення скульптури, погруддя привезли у Млинівці в середині 80-их років минулого століття. Місцевий колгосп тоді носив ім’я Тараса Шевченка, тож перед конторою вирішили встановити пам’ятник Кобзареві. Однак колгосп розпався, і про монумент забули.

«Нікому до цього пам’ятника не було справи. На деякий час скульптуру помістили на тракторну бригаду, згодом залишили під відкритим небом на колгоспному току, де люди випасали корови. Погруддя було покрите бронзою, але поки лежало у бур’янах, з нього повідбивали цінний метал», – розповів Василь Казновецький.

Навесні чоловік найняв дві фіри та перевіз скульптуру вагою близько трьох тонн спершу до себе додому, а згодом у центр села, де встановив його разом з однодумцями. Відреставрувати пам’ятник допомогли художники з Кременця. Проте офіційно відкрити погруддя не могли, оскільки не вистачало коштів на те, щоб впорядкувати територію довкола.

На допомогу прийшли депутати обласної та Кременецької районної рад. І цими вихідними у Млинівцям нарешті урочисто відкрили оновлений пам’ятник Кобзареві.

Біля оновленого пам’ятника Василь Казновецький викупив стареньку хату, у якій з часом планує облаштувати сільський музей старожитностей.

Коментарі вимкнені.