На Тернопільщині з січня очікують епідемію кору

Західною Україною, особливо Львівщиною, продовжує ширитися кір, уже є перша смерть – у Львівській області від ускладнень хвороби помер 16-річний хлопець. А загалом у цій області в 2011 році захворіло на кір 729 людей, причому з першого до 22 грудня – 507 із них. На Львівщині вже зареєстрували 20 спалахів в організованих колективах, зокрема, серед студентів і школярів, тому львівським школярам хочуть продовжити зимові канікули, щоб розірвати ланцюг зараження. На Тернопільщині кір привізний саме із Львіщини, кажуть санітарні лікарі, а ситуація із захворюваністю у нашій області порівняно із сусідніми Львівською та Івано-Франківською областями краща.

– На сьогоднішній день в нас зареєстровано 35 випадків кору, тобто 19 випадків в нас було зареєстровано в листопаді, в цьому місяці – лише 16 випадків. І захворюваність спорадична, тобто поодинокі випадки в окремих районах в нас реєструються, зокрема, в Козівському районі в нас вже є 2 випадки, в Ланівецькому – 4 випадки, в Бережанському районі ше раніше було зареєстровано 7 випадків, тобто поки що надзвичайно мала кількість, Теребовлянський район 3 випадки, – розповіла ТВ-4 завідувач епідеміологічного відділу Тернопільської обласної СЕС Марія ПАВЕЛЬЄВА.

Серед тридцяти п’яти осіб, які захворіли в цьому році на кір на Тернопіллі, люди різного віку. Старших за двадцять років лише четверо, з решти найбільше – 11- діти від десяти до чотирнадцяти років. Через кір жодного навчально-виховного закладу на Тернопілля в 2011-му році на карантин не закривали, бо спалахів, це коли від однієї особи заражається принаймні троє оточуючих, в області не виявляли. Попереду канікули і новорічно-різдвяні свята, відтак чимало студентів-мешканців Тернопілля, які вчаться у Львові та Івано-Франківську, приїдуть святкувати додому. Це відіб’ється на рівні захворюваності на кір у Тернопільській області, передбачають медики.

– Враховуючи такі обставини, що дійсно, і канікули, всі студенти поїдуть святкувати по домівках, і з січня ми очікуємо, що захворюваність буде реєструватися більша. Не знаю, яких масштабів, але все-таки ми очікуємо надзвичайно більшу кількість випадків, – каже Марія ПАВЕЛЬЄВ.

Серед захворілих у цьому році мешканців Тернопілля є і щеплені проти кору, і не щеплені, каже Марія Павельєва і запевняє: саме вакцинація – найкращий спосіб не захворіти на кір і радить про всяк випадок не бувати у гостях, де є хворі.

– Берегтися – це менше контактувати. Це стосується і гострих респіраторних, тобто якщо є хвора людина, менше бувати, менше спілкуватися, тому що це є повітряно-крапельний механізм передачі. Ну а так, якщо людина щеплена і двічі щеплена, то є надія, що, можливо, вона і не захворіє, а якщо і захворіє, то захворювання пройде в надзвичайно легкій формі, – радить Марія ПАВЕЛЬЄВ.

Коментарі вимкнені.