Пенсіонерка не знала, що відчиняє двері власній смерті …

Проте усю конспірацію викрили тернопільські міліціонери Кременецького райвідділу внутрішніх справ у Тернопільській області. Правоохоронці не лише встановили осіб, причетних до вбивства місцевої пенсіонерки, зібрали докази, а затримали підозрюваних у столиці.

Як розповів начальник Кременецького райвідділу внутрішніх справ Василь Крайнік, до чергової частини звернулися жителі одного з будинків і повідомили, що вже три дні не бачили своєї старенької сусідки. Пенсіонерка мешкала одна, та й вік поважний, тому хтозна, що могло трапитися. Підозри виявилися немарними. Коли правоохоронці зламали замки дверей, то на коридорі під матрацом та подушкою виявили тіло 79-річної кременчанки. Обставини свідчили про те, що жінці хтось допоміг попрощатися з цим світом. Але не виключали міліціонери, що травму голови пенсіонерка могла отримати з власної необережності, та й працівник соціальної служби приголомшила оперативників новиною, що старенька справді стелила собі в коридорі, аби в квартирі завжди було чисто та прибрано. Але переконання, що смерть була насильницькою, не покидало міліціонерів і вже були висунуті перші версії причин вчинення злочину, як надійшло підтвердження від експертів – нещасну пенсіонерку задушили.

Кременецькі міліціонери кинули усі сили, аби якнайоперативніше бодай встановити підозрюваних осіб. Цілий райвідділ працював над розкриттям вбивства. Очолив роботу служб перший заступник начальника обласного управління внутрішніх справ Валерій Загородній.

Уже було відомо, що з моменту смерті пенсіонерки до часу, коли було виявлене тіло, пройшло не менше трьох діб. Міліціонери розуміли, що за цей період зловмисники могли покинути не лише територію району, а й межі країни. Тому працювати довелося майже в екстремальних часових умовах. І робота марною не була. Менше ніж через добу в Києві оперативники затримали тих, хто розкошував в столиці на заощадження вбитої пенсіонерки – двох молодих кременчан.

У вісімнадцять-двадцять років, кажуть, самостійне життя щойно розпочинається. Та двоє юних кременчан свою долю уже визначили. Про щасливе майбутнє тепер їм можна буде тільки мріяти. Бо найближчі десять-п’ятнадцять років, а, може й довічно, доведеться розплачуватися волею за сплановане умисне вбивство. Проти зловмисників слідчі порушили кримінальну справу за частиною другою статті 115 «Умисне вбивство» Кримінального кодексу України.

Як з’ясували правоохоронці, жорстокий злочин двадцятирічний кременчанин та його вісімнадцятирічний товариш планували заздалегідь. Проблем, як розправитися з немічною пенсіонеркою, не бачили. Радше турбувалися, як відвести від себе підозру. Отож, за чотири дні до вчинення вбивства повідомили рідним, що їдуть на заробітки. Зібрали необхідні речі, документи і подалися один нібито до Москви, інший – на Рівненщину. Насправді ж дорога обох стелилася до столиці нашої держави. Там й справді вдень шукали роботу, а вночі верталися назад до Кременця і кочували віддаленими барами та забігайлівками, щоб не попастися комусь зі знайомих на очі.

У день вбивства зловмисники добралися до рідного міста близько п’ятої години ранку. Одразу ж пішли до будинку, де мешкала пенсіонерка. Старший зі зловмисників, котрого нещасна добре знала, адже житла по сусідству з його бабусею, наказав спільникові заховатися. Молодик відав, що старенька нікому, окрім знайомих дверей не відчиняє. І навіть тих розглядає у вікно перед тим, як впустити до хати.

Бабуся на стук у двері відхилила фіранку і, побачивши онука сусідки, попрямувала до виходу. Не відала нещасна, що відчиняє власній смерті. Пенсіонерка не встигла й запитати парубка про ціль його візиту, як той, вхопивши кочергу, що стояла у кутку коридору, вдарив нею стареньку у скроню. Відтак, до хати вбіг спільник. Він притримав жертву, аби не пручалася, а інший візитер, вхопивши рушник, накинув його на голову жертви і став душити.

Тіло нещасної зловмисники накрили його матрацом, на якому в коридорі спала пенсіонерка, а зверху кинули подушку. Самі ж, щоб дочекатися вечора і зникнути непомітно, зайшли до кімнати, відкрили коробку цукерок і стали вгощатися. Головне ж, обнишпорили всі сховки і знайшли те, заради чого зважилися на вбивство – заощадження пенсіонерки – понад вісім тисяч гривень та двісті доларів. Також прихопили мобільний вбитої.

Надворі сутеніло, коли молодики знову вирушили до Києва. Спочатку рейсовим авто, аби не викликати підозр, а у Дубно Рівненської області винайняли таксі і за майже дві тисячі з комфортом доїхали до столиці. Там перепродали крадений мобільний, накупили за чужі гроші подарунків своїй знайомій і повернулися на Кременеччину. Та довго не затрималися. Вже наступного дня їх знову чекала столиця, де лиходії розкошували на гроші вбитої ними пенсіонерки.

У тому, що їх не запідозрять у вчинені важкого злочину, кременчани були переконані. Адже алібі вони собі забезпечили. Проте не врахували зловмисники професійності та оперативності міліціонерів. Тому під час затримання іншого виходу, як зізнатися у скоєному, у злочинців не залишилося, – повідомляє прес-служба   УМВС України в Тернопільській області

Коментарі вимкнені.