Підлітки-скінхеди, начитавшись фашистської літератури, вбили двох подруг

Із 30 вересня Пролетарський райсуд Донецька заслухує справу 18-річних Романа Ільченка та Аліни Нагорної. 10 травня вони зарізали подруг 17-річну Каріну Василевську і 16-річну Олену Ведерчик, – пише gazeta.ua

— Роман раніше зустрічався з Каріною, — каже Федір Церковников із Будьонівського райвідділу донецької міліції. — А нещодавно Каріна почала дружити з йорданцем. Хлопцеві це не подобалося, вирішив помститися.

У клітку садять Романа та Аліну. Вони видаються молодшими від свого віку, перешіптуються.

Прокурор зачитує обвинувачення. Роман запросив дівчат до себе. Каріну оглушив ударом кулака і почав різати. Коли Олена кинулася захищати подругу, на неї напала з ножем Аліна. Каріну вдарили ножем 18 разів, Олену — 62 рази.

— Провину визнаю повністю, — Ільченко підводиться з лави. Говорить спокійно, літературною мовою. — Я збожеволів од вигляду крові. Самому цікаво, що мене змусило. Каріна була непритомна, а я продовжував її різати. Потім Аліна попросила допомогти з Оленою. Сказала: “Можеш її добити?”. Я провів лезом по горлу.

— Під час обшуку у вас знайшли свастику та фашистську літературу. Ви казали, що по досягненні повноліття плануєте вступити в об’єднання “Свобода”.

— Не пригадую.

Устає Аліна Нагорна.

— Роман зателефонував, сказав, що у нього вдома його колишня, просив заїхати після занять. Сказав, будемо вбивати. Я думала, жартує.

Присутні обурено кричать, гудуть.

— Група підтримки, сидіть тихо, бо виведу із зали! — вигукує суддя 54-річна Наталія Панас дідові загиблої Олени.

Просить 46-річну Нелю Василевську, матір загиблої Каріни, зачитати позов. Та плаче, читає. Просить стягнути 50 тис. грн матеріальної шкоди і 1 млн грн — моральної.

Слідом читає позов мати Олени — Ірина Ведерчик. Запросила 30 тис. грн матеріальної шкоди і 100 тис. грн — моральної. Наводить характер ран, завданих доньці. У залі починають плакати.

— Максимальо їм загрожує 10 років, оскільки на момент скоєння злочину обоє були неповнолітні. Якби вбили дівчат у червні, світило б довічне, — говорить заступник райпрокурора 30-річний Артур Остапенко.

Першокурсниці Каріна та Олена були єдиними доньками у родинах. Перша вчилася в Інституті ринку і соціальної політики, друга — в торговельному інституті. Були найкращими подругами.

— Із Ромою моя Карінка познайомилися у ліцеї номер 6. Там і Лєна навчалася, — згадує Неля Василевська. — Донька перестала зустрічатися із Ромою більше двох років тому, але дружили. Рома добре вчився, цікавився військовою історією. Гостював у нас, я була не проти.

Роман — теж єдиний син. Його мати працює головним бухгалтером на заводі, батько — військовий.

За півроку до вбивства Ільченко здружився зі скінхедами-неонацистами. Покинув університет. Потоваришував з Аліною Нагорною — другокурсницею технікуму автоматики. Вона теж захоплювалася скінхедами. Свою кімнату облаштувала як склеп — прикрасила чорною тканиною, черепами та сатанинськими символами.

Донецькі скінхеди підтримують учинок Романа. Його друг Едуард Соболєв пише в соціальній мережі: “Будь вірний ідеї! Тримайся! Нас не зупинити!”. “Рома — безстрашний солдат нації, добрий для друзів та нещадний для ворогів. Він не маніяк, а ідеаліст, людина з високими моральними принципами”, — додає нацист Олександр Міллер.

Роман мав свою сторінку в інтернеті. У соціальній мережі поширював нацистські марші терористичного об’єднання Дмитра Боровікова. Запевняв, що справа того житиме вічно.

Боровіков, фашист із Санкт-Петербурга, організував убивство таджицької дівчинки, громадянина Сенегалу та ще десятка неслов’ян. Його застрелили 2006-го.

Аліна Нагорна в соціальній мережі називала себе Алісою Злодієнко. На своїй сторінці публікувала фашистські гімни та заклики до расових убивст.

 

Коментарі вимкнені.