“Погляд” відомих в Тернополі чоловіків на 8 березня

Редакція «Погляду» вирішила довідатись, як вітають своїх дорогих жінок із святом Восьмого березня відомі чоловіки Тернополя.

З’ясувалась така тенденція: із опитаних нами респондентів, це свято разом із дружиною відзначає лише екс-мер Роман Заставний.

–         Це свято ми відзначаємо щороку, бо це день народження мого батька. Але якщо серйозно про 8 березня, то, на мою думку, кожен справжній чоловік для тих жінок, які його оточують, повинен якнайчастіше дарувати подарунки, робити приємності та приділяти увагу. І зовсім необов’язково чекати якихось свят. Стосунки повинні будуватися на щирості, а не на календарних умовностях.

Найважливішими жінками у моєму житті є моя мама та дружина, яким я завдячую затишком та спокоєм в домі, тією підтримкою, яку мав як у хвилини радості, так і в моменти неприємностей. Інколи я навіть шкодую, що не маю донечки.

Поки що…

Діючий мер Сергій Надал ніяк не відзначає цей день, визнає лише День Матері, – розповіла “Погляду” його дружина Олена. А подарунки дарує їй і так частенько!

Це цілком зрозуміло, адже і побратим Сергія Надала, Олег Тягнибок, також не відзначає це свято:

–         Ні я, ні моя дружина, Мама, доньки, Бабці не святкують і ніколи не святкували 8-є марта. День Гамана – заснований Кларою Цеткін і Розою Люксембург.
Є традиційно Українське – День Матері (друга неділя травня).
А 9 березня – день народження моєї дружини Олі.

Екс-кандидат на посаду мера Михайло Ратушняк теж не святкує 8 Березня.

– Це свято ми з дружиною не святкуємо. А найважливіша жінка в моєму житті, як і в кожної людини – мати, яка дала тобі життя, виховала, виплекала і є постійно Ангелом-охоронцем.

Для подарунків ніколи не шукаю причин, кожного дня дружині і донечкам дарую свою любов, тепло,  звичайно й подаруночки  теж часто намагаюсь презентувати.

Ця ж тенденція поширилась і на шоубіз. Юрій Мозіль, клавішник гурту «СКАЙ» розповідає:

–         Особисто в мене, як галичанина, скептичне ставлення до усіх пострадянських свят. У моєї дружини, як негаличанки, воно трохи інше. Але вона взагалі не виділяє якось по особливому будь-які свята, включаючи власний день народження. Тому у нас подарунки один для одного можуть бути в будь-який день, без прив”язки до дати. Але якби там не було, найкращим подарунком для нас обох є кохання і синочок. Наразі нам цього достатньо, щоб бути щасливими.

Дружина зараз в батьків, а я катаюся, тому ми точно 8-го березня навіть не побачимося.

Та найбільш чітку картину нам подав тернопільський поет, письменник і просто мрійник, не байдужий до жіночої частини людства, Борис Явір-Іскра. Він-то нам і пояснив, де «кіт заритий»:

Моє ставлення до тих чи інших подій зазвичай ґрунтується на наукових даних. Якщо брати історію “8 березня”, то варто сказати, що наш народ не має суттєвий подій, які варто було б йому святкувати. Колись давно в період початку сучасного місяця березня євреї у Вавілоні в наслідок обману та інтриґ єврейки Естер вирізали понад 75 000 осіб. В честь тої жінки її одноплемінники зробити свято. Але це ж не наше свято!
Наступна актуалізація цього дня припадає на кінець 19 століття, коли формувався соціалістично-комуністичний рух, коли на арену історії вийшла єврейка Клара Цеткін. На зламі століть саме в ці дні проводилися мітинґи солідарності повій. Невже ми таке маємо святкувати?
В моїй родині до будь-яких святкувань у цей день ставилися із “прохолодою”, вважаючи це залишком комуністичної епохи.
Щодо слов’янських традицій, то слов’яни дуже поважали жінок і щонайменше два дні щотижня (а не раз на рік!) були “жіночими”. Наші предки в літні місяці святкували своєрідний “жіночий” тиждень, який завершувався святом “брикси” – у цей день жінкам було можна “брикатися”, тобто забагати навіть неймовірні захцянки, які їхні ладо мали виконувати. Навіть проводилися ігри, в часі яких чоловік мав носити жінку на спині чи карку, і яка пара найдовше витримає, то визнавалася найкращою в громаді. Невже сучасні жінки були би проти такої уваги до них? Вважаю, що ні. 🙂
Щодо самих осіб прекрасної статі, то я вважаю, що ставлюся до них із досить високою повагою, незважаючи на пору року, на політичну погоду та їх настрій. Тим панночкам та паням, які є мені близькими, готовий спілкуватися чи прийти на допомогу чи не цілодобово. І, звісно, роблю їм подарунки. А які – це тема вже трішки іншої історії…

-1 thoughts on ““Погляд” відомих в Тернополі чоловіків на 8 березня

  • 14:22 | 7.03.2011 о 14:22
    Permalink

    і тим не менше деякі відомі тернополяни не соромляться навіть на бігбордах вітати жіноцтво Тернополя

Коментарі вимкнені.