Психічно хворих на Тернопільщині виселяють з монастиря

Уже 20 підопічних Бережанського психоневрологічного будинку-інтернату, що у Краснопущі, виселили з келій монастиря. Його ще радянська влада відібрала у церкви.

Хворі житимуть відтепер не у пам’ятці архітектури XVIII-XX ст., що не пристосована під такий заклад, а в будинку із євроремонтом.Саме він офіційно стає корпусом №1 будинку-інтернату. Натомість згодом зможе повноцінно діяти обитель, пише 20 хвилин.
– Першу групу із 12 осіб ми переселили у четвер, 12 січня. Потім підселили решту — до 20-ти підопічних. Усі переселені — середня ланка за розвитком хвороб, – розповідає директор закладу Володимир Боянович. – У будинку монастиря ще залишаються 50 “мешканців”.
Ще 20 осіб, за словами директора, відселять навесні у будинок колишньої контори, тобто корпус №4. У самому монастирі залишаться ще 30 хворих.
Якщо все буде добре, протягом 2012 року відселимо всіх, – додає пан Боянович.
Начальник облуправління соцзахисту Богдана Олексишин підтверджує, що підопічних відселяти почали. Нагадаємо, на це з обласного бюджету торік виділили 200 тис. грн. Власне, таке рішення облради – перше зрушення на шляху до втілення обіцянок влади щодо виселення закладу. Триває ця тяганина вже понад 20 років. З огляду на таке затягування настоятель монастиря Різдва св. Івана Хрестителя у Краснопущі отець Степан Романик і частина парафіян із пересторогою сприймають навіть відселення.
– Пам’ятку руйнують, зі сторони церкви дах затікає. Та й від директора і працівників я не бачу доброї волі до співпраці, – говорить отець Романик. – Хоча я готовий забезпечувати духовні потреби підопічних.
Про добрі наміри влади та адміністрації інтернату, на думку настоятеля, свідчить поетапна передача зайнятих закладом келій.
– Я міг би вже починати оновлювати приміщення, електромережу змінити, – продовжує він.
Проте Богдана Олексишин прокоментувала кореспонденту “RIA плюс”, що наразі це – технічно неможливо. Іншої думки – голова облради Олексій Кайда.
– Ми 200 тисяч виділили саме для проведення ремонтних робіт і поетапного відселення. На підтвердження можна підняти стенограми засідань, – каже він, обґрунтовуючи можливість поетапного виселення закладу. – Але думаю, мого слова достатньо.
Зрештою, голова облради пообіцяв сам поїхати у Краснопущу і з’ясувати, що і як можна там зробити. Адже заклад — у підпорядкуванні саме обласної ради.
Настоятель обґрунтовує свої побоювання тим, що коли звільнені келії не повернуть церкві тепер, то згодом у них непомітно можуть підселити інших підопічних. Володимир Боянович це заперечує. Мовляв, згідно з документами, в інтернаті є тільки 110 місць і майже всі вони — заповнені.

Коментарі вимкнені.