Рада ухвалила за основу законопроект про упрощенців

укрброкцентр

16 червня Верховна рада ухвалила за основу урядовий законопроект “Про внесення змін до Податкового кодексу України” і деяких інших законодавчих актів, зокрема про спрощену систему оподаткування, обліку і звітності суб’єктів малого підприємництва, – пише ТСН

Як повідомляється, за перше читання законопроекту проголосували в четвер 258 народних депутатів.

Зазначимо, що вищезгаданий урядовий законопроект передбачає розподіл фізичних осіб-підприємців, працюючих на спрощеній системі оподаткування на три категорії залежно від залучення найнятих робітників, об’єму доходу.

Так, до першої категорії будуть віднесені особи, що не мають найманих робітників і об’єму доходу яких не перевищує 150 мінімальних зарплат (близько 150 тис. гривен) на рік. Для таких підприємців встановлюється ставка податку в межах від 1% до 10% мінімальної зарплати (10-100 гривен) на місяць.

До другої категорії будуть віднесені особи, що мають не більше 10 найманих робітників з об’ємом доходу не більше 1 тис. мінімальних зарплат (близько 1 млн гривен) на рік. Для таких підприємців встановлюється ставка податку в межах від 2% до 20% мінімальної зарплати (20-200 гривен) на місяць.

До третьої категорії будуть віднесені особи що мають не більше 10 найманих робітників з об’ємом доходу не більше 2 тис. мінімальних зарплат (близько 2 млн гривен) на рік. Для таких підприємців встановлюється ставка податку у розмірі 3% від отриманої виручки за умови сплати ПДВ і 5% від отриманої виручки без сплати ПДВ.

В той же час, у разі отримання підприємцем доходу з порушенням вимог спрощеної системи оподаткування передбачається сплата таким порушником податку по ставці 15% (для першої і другої категорії підприємців) і по подвійній ставці – для третьої категорії підприємців.

Порушеннями, які можуть спричинити такі санкції, є: перевищення максимально допустимого об’єму доходу, здійснення діяльності, не вказаної у свідоцтві, застосування платником податків невстановленого способу розрахунків.

Законопроект також визначає випадки анулювання податковими органами свідоцтва платника єдиного податку (виникнення заборгованості по сплаті податку, ведення госпдіяльності, на яку не поширюється спрощена система, перевищення допустимого об’єму доходу).

Окрім того, документом передбачено зобов’язати “спрощенців” реєструватися як платники податку на додану вартість (ПДВ) у разі надання послуг таким платникам.

За оцінками Державної податкової служби, цей законопроект дозволить понизити податкове навантаження на бізнес, спростить адміністрування податків, сприятиме розширенню економічних можливостей для ведення підприємницької діяльності.

Крім того, в Мінфіні запевнили, що законопроект враховує пропозиції представників малого бізнесу в частині реформування спрощеної системи оподаткування. Відомство вважає, що ухвалення законопроекту сприятиме розвитку малого підприємництва і створенню рівних конкурентних умов в цьому сегменті бізнесу.

Як повідомляється, передбачені документом нововведення набудуть чинності з 1 липня 2011 року

 

Коментарі вимкнені.