Росія забрала в наших дітей курочку Рябу та Колобка

Герої українського фольклору відтепер представлятимуть світові Росію. Із чарівної мапи України зник Колобок, курочка Ряба, звірі з рукавчики – казкових істот “переселили” на північ, – пише ТСН.

Росіяни створили “Казкову карту Росії”, на якій батьківщиною Колобка зазначена та сама, що й у Леніна, Ульяновська область. Корінними росіянами значаться Дід Мороз і Снігуронька, золота рибка, соловей-забіяка, Чахлик Невмирущий, Кікімора, Баба Яга, Іван-дурний, курочка Ряба та Ілля Муромець.

“Казкове брендування регіонів уже пішло. Що з цього вийде? Губернатори реагують дуже забавно й живо, так, в Ульяновську уже ухвалили програму з популяризації Колобка”, – розповів керівник проекту Олексій Козловський.

В Україні таким розподілом обурилися. Кажуть, в Росії навіть слова такого – “коло” – не було.

“Вище Чернігова ще 100-150 років тому пшениця не росла, росла тільки гречка. Тож я можу точно сказати, що це казка хліборобського народу”, – впевнений дослідник українських казок Костянтин Олійник.

Те ж саме, стверджують, і з Іллею Муромцем, який був зовсім не з російського Мурома, а з українського містечка Муровськ.

“Коли князь покликав Іллю Муромця захищати Київ, то він дістатися до міста за 5 годин. Тобто фактично дійсно він міг дістатися з Чернігівської області за 5 годин до Києва, але ніяк не з міста Муром”, – каже керівник “Казкової карти України” Марина Применко.

Тож тепер українську карту доклеюють героями сучасних казок, де є конкретний автор. Наприклад, із російськомовномим українцем Незнайкою Росія погоджується: на вулиці Квіткова в Ірпені під Києвом виріс письменник Микола Носов і тут створив своє Квіткове місто.

У світі фольклор як такий поки що не охороняється на міжнародному рівні. Тож юридично закріпити казки як продукт інтелектуальної власності українського народу неможливо. Вчіен переконані: ніхто не буде судитися за Колобка з Росією чи за котика й півника з Литвою.

 

Коментарі вимкнені.