Румунським відьмам доведеться відповідати за ворожіння, які не збуваються

Ворожкам в Румунії скоро може видатися непереливки. Очікується, що незабаром буде остаточно затверджено поправки до законодавства, за яким віщункам доведеться нести відповідальність за невірні прогнози.

Віднедавна румунських ворожок законодавчо примусили платити податки (відповідні норми парламент ухвалив місяць тому). Тепер уряд запроваджує ще одну поправку до законів для врегулювання роботи ворожок. Минулого тижня в румунському Сенаті вже ухвалено нові нормативи, якими передбачено безпосередню відповідальність усіх, хто пророкує майбутнє, за неправильні прогнози. Якщо й парламент ухвалить відповідні зміни, то це означатиме, що відьмам загрожуватимуть великі грошові штрафи, а то й позбавленні волі за ворожіння, які виявляються неправильними.

Проклинайте не відьом, а карти

Румунським відьмам такі плани, звісно, недовподоби. «Я буду до останнього подиху боротися проти цього ухвалення таких законів», – заявила головна відьма Румунії Братара Бузеа. «Уряд мав би боротися не з ворожками, а з картами», – наголосила вона. За словами самої відьми, люди, які звертаються до них за послугами, дуже часто вказують некоректні дані про себе: називають не ті імена, вказують не ті місця народження, або взагалі надають про себе не ту інформацію.

Така помилкова інформація й зумовлює, на переконання ворожок, неправильні результати сеансів ворожби. «Нас за це не слід притягати до відповідальності», – наголошує Братара Бузеа.

Якщо нові законодавчі врегулювання набудуть чинності, то румунським ворожкам доведеться також обов’язково мати дозвіл на роботу й виставляти своїм клієнтам рахунки за послуги. Також їм буде офіційно заборонено працювати поруч зі школами й церквами.

Політики теж ходять до ворожок

Для багатьох оглядачів у Румунії законодавчі ініціативи уряду щодо врегулювання роботи ворожок є просто маневром для того, щоб відволікти увагу громадян від справжніх проблем країни. «В уряду немає рецептів для вирішення цих проблем, то ж вони винаходять просто нові проблеми», – каже відомий румунський політичний оглядач Стеліан Танасе.

Водночас відомо, що чаклунство, ворожіння й усілякі забобони – явища, які є дуже поширеними в Румунії. Послугами ворожок користуються почасти навіть політики й урядовці, щоб, приміром, дізнатися, як краще підняти економіку чи боротися з приховування від сплати податків. Утім, і самі відьми готові застосувати свої сили для боротьби з законодавчою ініціативою, спрямованою на регламентацію їхньої діяльності. У січні вони вже зробили перші кроки в цьому напрямку, закинувши в Дунай отруйне зілля, що має чинити потрібний вплив на уряд.

Леся Юрченко/ dapd, spiegel.de

Коментарі вимкнені.