Щоб стати студентом, досить “зареєструватись на сайті i чекати результатiв”?

Нарештi й до нас дiйшла цивiлiзацiя. Схема вступу до вишiв, яку в Європi та США практикують уже давно, цього року запрацює в Українi.

Мiносвiти створило спецiальний портал “Єдине освiтнє вiкно”, на якому абiтурiєнти реєструватимуть свої заяви для вступу в обранi вищi навчальнi заклади. Як саме це вiдбуватиметься, “Експресу” розповiла редактор порталу Леся Куруц.

— Якщо хтось захоче подати заяву й копiї документiв у приймальну комiсiю особисто, вiн може це зробити, бо колишня схема також працює, — запевняє спiврозмовниця. — Проте я переконана, що бiльшiсть абiтурiєнтiв подасть заяви в електронному виглядi. Адже не треба їхати в iнше мiсто, млiти у чергах до кабiнетiв приймальних комiсiй, як це було у попереднi роки. Так ми збережемо вступникам i їхнiм батькам грошi, час, нерви.

— Панi Лесю, а що потрiбно для того, аби подати документи?

— Зайти на сайт www.osvita.com, знайти вiдповiдне посилання, зареєструватись i отримати пароль на електронну адресу, який вам надiшлють. Далi все просто — заповнюєте заяву-анкету, у якiй вказуєте особистi данi, й обираєте бажанi навчальнi заклади.

— Щодо особистих даних: коли подаєте документи самi, у приймальнiй комiсiї ретельно звiряють з оригiналами копiї атестата i сертифiкатiв ЗНО. А як у цьому випадку? Їх потрiбно зiсканувати чи, можливо, скопiювати i надiслати в поштовому конвертi?

— Нiчого копiювати й сканувати не треба. Належить лише вказати номери

та серiї атестата й сертифiкатiв! В електроннiй базi даних Мiнiстерства освiти всi цi документи є, тож система сама їх вибере, порахує середнiй бал атестата i виставить ваш рейтинг. Будь-яка помилка або ж фальсифiкацiї тут неможливi.

— А як абiтурiєнт довiдається, якi його шанси на вступ до того чи того вишу?

— У кожного абiтурiєнта буде свiй вiртуальний “кабiнет” на нашому сайтi, увiйти до якого можна лише пiд паролем. Тобто, iнформацiю, яку вiн сповiщає про себе, бiльше нiхто не зможе прочитати. Вступник регулярно отримуватиме розсилку i бачитиме, як змiнюється його рейтинг. I про те, вступив вiн чи нi, його теж повiдомлять особисто. Простiше кажучи, треба лише зареєструватись i чекати результатiв.

— Тобто, система електронної подачi документiв доволi проста?

— Вона надзвичайно проста, нею може скористатися навiть людина, яка володiє комп’ютером на рiвнi початкiвця. Наприклад, ми створили спецiальну голосову програму, яка керує вашими дiями пiд час заповнення анкети: контролює, чи немає помилок, пiдказує, що робити далi та повiдомляє про успiшну реєстрацiю.

А якщо все ж таки виникнуть якiсь питання, вiдповiдi на них можна буде знайти в роздiлi “Питання, якi найчастiше задають” або будь-коли зателефонувати консультанту нашого порталу.

Iрина ЛЬВОВА, Експрес

-1 thoughts on “Щоб стати студентом, досить “зареєструватись на сайті i чекати результатiв”?

  • 20:22 | 27.03.2011 о 20:22
    Permalink

    все класно, але прийом документів проходить згідно правил прийому де чітко (у правилах будь-якого ВНЗ) станом на дату написання коментаря написано: п 5.1 5.1. Вступники особисто подають заяву про вступ до “назва ВНЗ”, в якій вказують
    напрям підготовки (у разі вступу на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного
    рівня бакалавра) або спеціальність (у разі вступу на навчання для здобуття освітньо-
    кваліфікаційного рівня спеціаліста, магістра) та форму навчання.

    Правила ще потрібно поміняти, або ж це черговий підкол від Табачника.

Коментарі вимкнені.