Серцевий напад у 74-річного тернополянина тривав 2 години

Серцевий напад у 74-річного Василя Федицького із Тернополя тривав 2 год. Спершу чоловік пив пігулки. Потім викликав “швидку”.

— Серце у мене болить давно. Але раніше з’їм валідолу, крапель корвалолу накапаю — і все проходить. А тут уже по другому разу почав ліки приймати — не допомогло. За грудиною пекло вогнем. Ляжу — ще гірше стає. О дев’ятій ранку більше не зміг терпіти — подзвонив на “скору”, — розповідає Василь Федицький. — Раніше більше від тиску лікувався, гіпертонію маю вже років 20. А тепер серце підвело.

У лікарні хворому зробили шість кардіограм за 20 хв. Зафіксували зростаюче порушення серцевого ритму.

— Сказали, то в мене інфаркт. Ще й похвалили, що вчасно звернувся. Бо якби затягнув з тим на півдоби, то вже би не врятували.

Лікар-кардіолог Тернопільської лікарні швидкої допомоги Ганна Добридень, 27 років, каже, що майже всі люди є у групі ризику розвитку інфаркту:

— Рідко хто обстежується. Хвороба виникає найчастіше від стресів і сильного  фізичного навантаження. Подивіться, що ми їмо, чим дихаємо і як живемо — от вам і причина розвитку серцево-судинних захворювань. А це вже пряма дорога до інфаркту.

Найчастіше інфаркт виникає у людей після 45 років як наслідок атеросклерозу. Холестерин накопичується у судинах у вигляді атеросклеротичних бляшок. Виникає спазм судин, що провокує їх поступове закупорювання. Це призводить до виснаження серцевого м’яза міокарда та збоїв у кровопостачанні.

— Коли така “бляшка” розривається — утворюється тромб. Якщо він відривається, станеться інфаркт чи інсульт.

Причинами інфаркту є спадковість, зловживання нікотином та надлишкова вага. Саме спадковістю пояснюють напади у 25–30 років.

При інфаркті болить у грудях, лопатках, віддає у шлунок, щелепу, вуха.

— У перші 6–12 годин ще можна зупинити процес омертвіння міокарда і відновити його. Та проблема в тому, що наші люди не вміють охарактеризувати біль. Викликають звичайну “швидку”, а потрібен приїзд кардіологічної бригади.

Для профілактики Ганна Добридень радить:

— Є такий вислів — “бігом від інфаркту”. Хто багато рухається, той знижує імовірність цієї недуги. Бажано проходити не менше ніж 2 км на день. Але бігати не варто. Біг — це один із видів спорту, а людям із серцево-судинними захворюваннями займатися треба під наглядом тренера. Якщо людина з гіпертонією качає м’язи, навантаження на серце зростає. Бо збільшується маса міокарда — теж м’яза.

Сердечникам можна пити лише домашні вина, без “хімії”. Допустима норма — 40 мл на день. До вина добре додати трохи меду. Не їсти соленого, жирного, смаженого. Споживати більше овочів, фруктів, сала. Корисні родзинки та курага. Олію слід вибирати нерафіновану.

— Учені вважають, що натуральне сало знижує рівень холестерину. Тому краще його перетопити і використовувати замість олії.

Олена Дзік, GAZETA.UA

Коментарі вимкнені.