Сьогодні ніч на Купала: треба спалювати старі речі та загадувати бажання

З 6 на 7 липня українці традиційно відзначають ніч на Івана Купала, яка вважається святом молоді та кохання, – пише ТСН

Усі обряди на Купала є значною мірою містичними. Важливе значення в купальській обрядовості має очищення вогнем та водою – вогонь розпалюють ввечері і підтримують полум’я аж до ранку.

Стрибки через купальське вогнище супроводжуються примовляннями та ворожіннями “на силу, на здоров’я, на красу, на врожай”. Святковим ранком усі мають скупатися у цілющій воді.

Дотепер існує повір’я, що все загадане в цей день точно збудеться.

“На Купала бажано не спати до ранку, поворожити на свічках або провести час біля вогню. Можна взяти свій старий одяг, згадати всі свої хвороби, труднощі і спалити, щоб все це зникло. А щоб збулося бажання, молоко, мед, хліб треба вилити на вогонь. При цьому частину всього цього потрібно залишити собі і з’їсти”, – розповів “Сегодня” верховний волхв Україні Володимир Куровський.

Крім того, у цей день здавна дівчата пускали по річці вінки, гадаючи, звідки чекати нареченого, і шукали квітки папороті, вірячи, що так можна знайти удачу на все життя.

У цей час трави вже в самому соку, тому розпочинався збір лікувальних, лікарських трав, коріння. Вважається, що напередодні та в ніч Івана Купали вони набувають особливої ​​цілющої сили.

 

Коментарі вимкнені.