Світло в кінці… села. А як з оплатою?

Кому не знайома картина, коли їдеш кудись у темну пору доби, а перед водієм лише те, що вихопить із пітьми світло фар і котячі «світлячки» на узбіччях. Сяке-таке освітлення місцями є в райцентрах. Найкраще освітлені обласні центри. А в селі нічого блукати затемна. Ліпше лягати спати разом із курми, аби не дибати наосліп у гості, до клубу або деінде.

Зважаючи на майже суцільну темряву регіонального масштабу, будь-які поривання влади покращити життя тим, кого «приручили», здаються ледь не манною небесною. Тому нема чого дивуватися, що всі «на ура» сприйняли програму освітлення сіл. Бо, наприклад, більшість тих, хто народився вже за незалежності, освітлених вулиць у селі й не бачила. І, що характерно, ліхтарі на стовпах, які не працюють, нікого не дивують. До поганого люди звикають не так швидко, як до доброго. Та для всього є своя мірка часу…

Не так давно голова облдержадміністрації Валентин Хоптян оголосив війну темряві. Так з’явилася програма освітлення сіл і міст Тернопілля. Тому вже кілька місяців у селах інтенсивно працюють над втіленням задуму. Про це свідчать звіти, озвучувані чиновником.

Скажімо, на 21 квітня освітлення відновили в 572 населених пунктах області, або 66 процентах від загальної їх кількості.

Найповільніше проводять роботи з облаштування систем зовнішнього освітлення населених пунктів у Підгаєцькому районі — 20 відсотків, Збаразькому — 24,6, Монастириському — 27,5 і Лановецькому районі — 33,3.

Щодо темпів втілення програми, то це мав бути просто сучасний «бліцкриг». До травня планували забезпечити освітлення в усіх селах області. Очевидно, терміни змінилися, але ідея залишилася. За словами голови облдержадміністрації, будуть освітлені всі вулиці у кожному населеному пункті.

Можливо, і не в кожному кутку буде лампочка, бо коштів таки не вистачає. Але центральні вулиці чи вулиці, якими проходять траси через село, — то тут лампи будуть на кожному стовпі. Заради безпеки водіїв і тих людей, які цими вулицями ходять. За словами В. Хоптяна, освітлення доріг державного значення фінансуватиметься за рахунок обласного бюджету, міжрайонних доріг — за рахунок бюджетів районів. У селах за можливості фінансуватиме сільська рада. Але оскільки 90 відсотків сільрад у нас дотаційні, тому тут своє слово мають сказати сільгоспвиробники і бізнесмени, вважає голова облдержадміністрації.

Програма також досить непогано підтримує вітчизняного виробника, бо всі світильники для реалізації задуму із освітлення вулиць населених пунктів області закуповують на тернопільській «Ватрі»…

Годів на Зборівщині — одне із сіл, де близько місяця тому встановили нові ліхтарі. Всього їх 70. За словами сільського голови Миколи Кухаришина, на все знадобилося близько 15 тисяч гривень. На щастя, знайшлися спонсори, завдяки яким вдалося профінансувати підготовчі роботи — документацію, технічні умови, придбати і встановити лічильники.

А ось у Пищатинцях Борщівського району ліхтарів знадобилося набагато менше — 15. Теж куплені на «Ватрі». Встановили два лічильники. Остаточних рахунків, пояснює голова Михайло Колач, ще нема, але щось трохи сільська рада сама оплатить, а чимось спонсори допоможуть. За словами пана Михайла, в селі вже давно планували відновити освітлення, а тут програма підштовхнула. До слова, нова лінія готова до використання ще з 1989-го, тому громіздких робіт нині не потребували. Тепер у Пищатинцях освітлена вся центральна вулиця. Районна рада осторонь не залишилася і виділила 50 тисяч на всі села для виготовлення технічних умов. Комусь більше, комусь — менше, але вже допомога.

Схоже, села «викручують», що можуть. Якщо з встановленням обладнання ще сподіваються на місцевих підприємців, то як бути з оплатою за спожиту електроенергію, поки не знають. Принаймні в тих сільських радах, з представниками котрих нам вдалося поспілкуватися — а йдеться про Зборівський, Борщівський і Бережанський райони, пояснили, що коштів на оплату нема. Один із голів сказав, що сподіваються на уточнення бюджету в середині року. В одному із сіл на Бережанщині побоюються, що, можливо, за короткий час доведеться знову поринути в темряву…

На жаль, в облдержадміністрації так і не знайшли часу дати коментар із приводу головного запитання: хто платитиме за використану електроенергію?..

Олена ТРЕТЯЧЕНКО, «Вільне життя плюс»

Коментарі вимкнені.