Табачник взявся за стипендії

Якими вони будуть цьогоріч для тернопільської молоді?

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України на чолі з Дмитром Табачником планує внести зміни щодо надання стипендіальних виплат студентам вищих навчальних закладів.

Уже не вперше МОН впроваджує зміни в освіті. Як ми пам’ятаємо, реформа про 12-річну освіту була введена, та через деякий час її відмінили. Хоча для того, щоб надрукувати підручники за новою програмою, вже було витрачено близько 1,5 млрд. грн.

Тепер Табачник взявся за стипендії. Маючи діри в бюджеті, потрібно їх якось залатати. Пенсії не знизять, зарплати теж, виплати дітям повинні бути, а ось чому б не скоротити стипендії?

Міносвіти вже збиралося скасувати стипендії в 2009 році. Тоді пропонували впровадити соціальні стипендії для інвалідів і сиріт, а також академічні стипендії для тих, хто досяг успіхів у навчанні. Крім того, через дефіцит коштів низка ВНЗ намагалися підняти мінімальний бал для отримання стипендії.

Цьогоріч виплати студентам планують встановити за принципом: чим вищим буде бал з успішності, тим більшою буде стипендія. Її розмір визначать після кожної сесії. Крім того, будуть і соціальні стипендії – їх отримають сироти, діти загиблих шахтарів і т. д. Тобто ті, хто і зараз її отримує, навіть якщо й погано вчиться. Скільки потрібно набрати балів на стипендію, у МОН поки не знають.

Цей проект  запропонували Всеукраїнському органу студентського самоврядування. Тут і визначать бали. Якщо студенти проект не схвалять, обіцяють його не нав’язувати. Студентські активісти до ідеї ставляться насторожено. «Якщо претендувати на виплати зможуть одиниці, то ми навряд чи підтримаємо проект», – зазначив координатор громадської ініціативи «Студентський захист» Андрій Чорних.

Та студентські активісти не сидять на місці. У Львові 13 березня вже відбувся страйк проти  Табачника та впровадження реформ в освіті, цю акцію протестів підтримує Київ та Івано-Франківськ.

Учасники заходу виставили міністру своєрідний рахунок. Кожен студент приніс чек, в якому зазначена сума заборгованості міністра перед студентами – наприклад, за пропущені пари, під час яких молодь протестувала проти ініціатив міністерства щодо згортання стипендіального фонду та проти підвищення плати за навчання.

«Ініціативи міністерства роблять нашу освіту непривабливою для студентів, – зазначив координатор акції Іван Кішка. – Їм дешевше буде одразу купити диплом, ніж вчитися 5 років, під час яких вони будуть змушені щоразу більше платити за навчання і давати щоразу більші хабарі. Або їм доведеться вчитися за кордоном, де освіта і дешевша, і якісніша».

Студенти  з насторогою чекають змін, адже до кращого вони навряд чи приведуть. «Якщо зміни внесуть, а стипендію не піднімуть, то ми будемо виходити на страйки», – зазначають студенти Тернопільського національного економічного університету.

Василь ТОМЧИШИН,  газета “Свобода

Коментарі вимкнені.