Тернопільщина засвітилась у всесвітньому скандалі на сайті “WikiLeaks”

Нова депеша про Україну. На сайті “WikiLeaks” у середу були опубліковані нові документи, в яких фігурує Україна.

За інформацією газети “Комерсант-Україна”, з документів випливає, що США дуже уважно стежили за ситуацією з нелегальним переміщенням по країні радіоактивних матеріалів, які могли б стати основою для створення “брудної бомби”, – повідомляє “Телеканал 24″.

Окремий блок документів, датованих 2007 та 2009 роками, присвячений ядерній безпеці. Зокрема, зазначає газета, США зацікавила спецоперація, проведена Службою безпеки України на початку квітня 2009 року. Тоді в Тернопільській області було затримано трьох осіб, у яких вилучили контейнер з радіоактивною речовиною.

“Вашингтон запитує узгоджену відповідь з метою усунення інформаційних прогалин, – йдеться у депеші, підписаної держсекретарем Хілларі Клінтон і адресованій до Посольства США в Україні. – Найбільш актуальне питання полягає в тому, чи є вилучений матеріал плутонієм-239, тобто чи підходить він для виготовлення ядерної бомби. Команда посольства повинна привітати уряд України з проведенням спецоперації і виразити зацікавленість в отриманні подальшої інформації щодо розслідування, результатів подальшого аналізу матеріалу та ходу порушеної кримінальної справи”.

У цих же документах повторно згадується про можливість протистояння між Україною і Росією в Криму.

Підготувала Кароліна Говірка

Коментарі вимкнені.