Тернополяни обирають «Тернопіль»

Лави Збройних Сил України поповнили тернопільські контрактники. Опанувати програми навчально-бойової підготовки до навчальних центрів Збройних Сил України, що розташовані на Чернігівщині, Київщині, Полтавщині, Вінниччині та в Криму, вирушили 45 тернополян. Там вони укладуть контракт на проходження військової служби на посадах рядового складу й розпочнуть готуватися за відповідними спеціальностями. Після навчання та успішного складання іспитів військовослужбовці для проходження військової служби роз’їдуться по частинах.

 

На Тернопіллі професійним добором кандидатів на військову службу за контрактом займаються фахівці 162-го Територіального центру комплектування військовослужбовцями за контрактом. За словами тво начальника цього Центру майора Анатолія Єднака, кандидатів на військову службу за контрактом добирали 14 інструкторів-«вербувальників». Вони знаються на психології людини, мають досвід роботи, неабиякі менеджерські здібності та є фахівцями військової справи.

 

— Інструктори проводили роз’яснювальну роботу серед населення. Вони розповідали майбутнім контрактикам про тривалість військової служби, умови її проходження, заробітну плату. Отже ті, хто вирішив пов’язати долю з армією, свідомі того, що їх очікує, — наголосив майор Анатолій Єднак.

 

Офіцер також зазначив, що, зазвичай, кандидати на військову службу за контрактом є мешканцями тих районів області, де є військові частини. Хоча цього разу бажання стати професійним військовим виявили представники фактично всіх районів Тернопільщини. Більшість із них стверджують, що давно мріяли про це.

 

— Думаю, що одним трирічним контрактом не обмежуся. Бачу певну перспективу в армії, а тому залишусь в ній надовго, — зізналася кандидат на службу за контрактом Наталія Молень.

 

Варто також зазначити, що навчання, а отже, і відправлення до Української армії контрактників здійснюються щоквартально. Ця система комплектування Збройних Сил України військовослужбовцями служби за контрактом відносно нова — запроваджена позаторік. Крім керованості самого процесу комплектування, вона дозволяє зменшити плинність кадрів не лише завдяки покращанню якісних показників, а й добору для проходження служби найбільш свідомих кандидатів.

 

Загалом, з початку 2011 року фахівці 162-го ТЦК направили на військову службу за контрактом у навчальні центри Української армії понад шістдесят тернополян. Щоправда, через обмежене фінансування Збройних Сил України, недостатній рівень грошового забезпечення, відсутності задекларованих у суспільстві пільг та гарантій військовослужбовцям та членам їхніх сімей переважна більшість потенційних контрактників після навчання служитимуть у військових частинах, розташованих поблизу власних домівок — у Тернополі, Чорткові та Бережанах. Хоча є й такі, які обирають місце служби далеко від дому. Так, один із нинішніх кандидатів на військову службу за контрактом пов’яже долю із Військово-Морськими Силами ЗС України. Після навчання у Сімферополі він служитиме на корветі «Тернопіль».

Василь ЛАБАЙ

Коментарі вимкнені.