Церковний рок-фестиваль, де Папа – найперша зірка..

Столиця Іспанії – Мадрид – активно готується до Світового дня молоді. У серпні туди з’їдуться тисячі молодих людей з усього світу. Прибуде і Папа Римський Венедикт XVI.

Від позаминулої зустрічі Святійшого Отця з молоддю світу (а це було у німецькому місті Кельні) у мене залишилися маса вражень, десятки фотосвітлин і два маленькі подаруночки: ляльки у національному вбранні, які на вулиці випадково подарував один хлопець із Перу, та звичайний поштовий конверт з листівкою, а на ньому напис: «В якій країні ви б не були, Бог вас завжди оберігатиме». Останнє – дарунок від німецької родини, в якій у ті дні довелося мешкати. Тоді, у 2005- му, Кельн напередодні зустрічі так само готувався до такої визначної події, як нині Мадрид. Пам’ятаю, як наша німецька господиня десь придбала скатертину, розмальовану українськими візерунками, застелила стіл, а у вітальні поставила синьо-жовтий прапорець. Згодом, коли ми вже від’їжджали, вона приготувала в дорогу кожному окремо (а мешкало нас у них троє), пакунок з їжею і ось той конверт з листівкою і… 50-ма євро.

Якось владика Петро Стасюк, екзарх для греко-католиків в Австралії, Новій Зеландії та Океанії (СДМ відбувається раз на три роки, і у 2008-му він проходив в австралійському Сіднеї), зауважив: “Неможливо бути на такій зустрічі і не повернутися з неї іншим”.

Натхненник і засновник Світового дня молоді Іван Павло II не раз повторював: «Ви завжди можете бути кращими, ніж про вас кажуть інші». І, власне, так само, як хлопці та дівчата з різних країн і континентів поспішали на таку зустріч, так і Святійший Отець на визначену дату відкладав усі свої справи. Його традиції продовжує і Папа Венидикт XVI. А 2011-й збирає світову молодь у Мадриді. Незважаючи на те, що Світовий день молоді проводить Католицька церква, він не закритий для людей інших релігій.

Світське і духовне тут так тісно переплітаються, що кожен бачить: Церква справді сучасна і молода. І це – найголовніший девіз Світового дня молоді: зробити можливим пізнання Христа для сучасної молодої людини. Він незмінний з 1984 року, коли Папа Іван Павло II закликав молодь Риму спільно відсвяткувати Рік Покути. А вже у 1985 році Папа оприлюднив послання до молоді світу, цим самим запровадивши Світовий день молоді. Молодих людей приймали Буенос-Айрес, Сантьяго де Компостела, Ченстохова, Денвер, Маніла, Париж, Рим, Торонто, Кельн, Сідней.

Серед безлічі різнобарвних стягів майорять рідні синьо-жовті кольори. Молоді люди з нашої країни мають нагоду брати участь у таких зустрічах з 1991 року, коли Україна стала незалежною.

– Я привіз зі Світового дня молоді найголовніше враження: ти – не один у цьому світі, – розповідає Юрій Підлісний, голова комісії у справах мирян УГКЦ, викладач філософії в УКУ, учасник СДМ 1991-го та 1993-го років. – У польському місті Ченстохові, куди ми 1991 року поїхали вперше, відкрив для себе, що Святійший Отець – не лише серйозний світовий лідер, а й людина, яка має прекрасне почуття гумору. На великій площі на Ясній горі зібралася неймовірна кількість людей. Волонтери скеровували кожну групу у відведений сектор, жартуючи при цьому, що, мовляв, якщо ви не організуєтеся добре, Папа це побачить і піде звідси. В цей час Святійший Отець якраз наблизився до ведучого і, зачувши ці слова, теж пожартував: «Ну, саме так і зроблю». Якраз тоді, на початку

90-х, ми відроджували наше молодіжне товариство студентів-католиків «Обнова» у Львові. І багато з того, що бачили на Світовому дні молоді, згодом прислужилося у наших духовних акціях. Особливо після поїздки на День молоді до США, у Денвер. Для українців його оплатили американські єпархії УГКЦ. Більше того, це була саме їхня ініціатива. Ми можемо бути різних національностей, мати різну історію, але церква ці бар’єри долає.

Програма Світового дня молоді триває десять днів. А підготовка розпочинається чи не за рік. Готується і сам Папа Римський: пише для молоді спеціальне послання. Іспанія хоче залишити у серцях молодих людей найкращі враження: вистави, концерти, перегляди духовних фільмів, відвідини музеїв і театрів, зустрічі з цікавими людьми… Та й це ще не все з того, що покликане створити незабутню атмосферу спільно пережитого і духовного, і світського. На офіційному сайті СДМ-2011 (є україномовна версія сторінки) завершують приймати текст молитви до Богородиці всіма мовами та діалектами світу, адже перед нічними чуваннями напередодні Святкової Меси молодь молитиметься на вервиці. Для тих, хто прибуде до Мадрида (і хто не матиме такої нагоди), відкрито он-лайн-крамницю, що пропонує товари на продаж з емблемою СДМ – сорочки, шапки, сумки для ноутбуків, книгу спогадів учасників останніх 25-ти світових днів. Ціна – від 1 до 30 євро. Для кожного паломника готовий спеціальний подарунковий рюкзак, в якому можна буде знайти вервицю, буклет паломника, путівник СДМ, спеціальний Катехизм, дозвіл на проїзд в громадському транспорті, кепку та віяло. До слова, цей рюкзак вже подарували Святійшому Отцеві. І саме Папі приготовлено ще один подарунок – комікс манга (японський різновид коміксів), що має назву Habemus Papam! Це робота одного зі студентів, і зміст її полягає в тому, щоб представити Папу Венедикта XVI тим, хто нічого не знає про нього, окрім того, що він є главою Католицької церкви.

Якщо б детально описувати всі події Світових днів молоді за 25 років, то це була б величезна книга з багатьма людськими історіями чи навіть долями. Одна дівчина після участі у Світовому дні молоді вирішила присвятити себе чернечому життю. Ще один іспанець – Ферран Лорда, мав лише п’ятнадцять років, коли вперше взяв участь в СДМ. Сьогодні він священик. А цього року, у серпні, з групою молоді з Барселони (сам там він працює) подолає близько 600 км до Мадрида, йдучи туди пішою прощею. Джасмін та Джустина – нині подружжя, а познайомилися на Світовому дні молоді у Торонто 2002 року. Він брав участь в організації, до нього підійшла польська волонтерка, яка займалася координацією молоді своєї країни…

Хтось в Інтернеті назвав Світовий день молоді одним із видів молодіжної культури, так би мовити, церковним модифікованим рок-фестивалем на чолі з Папою як зіркою. Хтось – великою розвагою. І якщо ця розвага – від тієї радості, котру переживає на тій зустрічі кожен, то вона виправдана. І саме про неї говорить Папа Венедикт XVI: «Тільки там (на СДМ. – Авт.) можемо усвідомити, чим є справжнє свято – подією, коли усі (якщо можна так сказати) виходять поза себе, є поза собою і, власне, тому залишаються із собою та іншими…».

“Високий Замок”

Коментарі вимкнені.