Тернопіль займає 11 місце у “Тендерному рейтингу регіонів України”

«Наші гроші» починають новий проект з умовною назвою «Тендерний рейтинг регіонів України». Кожного тижня ми будемо публікувати дані по тендерах всіх регіонів, виходячи з оголошень про результати торгів в «Віснику державних закупівель» за попередні сім днів.Також ми будемо вести сумарний рейтинг, починаючи з 1 червня 2011 року. Саме влітку ми отримали підтримку від програми «У-Медіа» неурядової організації «Інтерньюз нетворк», яка дозволила «Нашим Грошам» суттєво збільшити обсяг інформації про регіональні закупівлі.

У перелік регіонів включені вказані в Конституції адміністративні одиниці: 24 області, Автономна республіка Крим та місто Київ. Лише витрати органів влади Севастополя ми об’єднали із загальними витратами Криму, оскільки в порівнянні з іншими вони занадто малі. Крім того, господарство цього міста частково фінансується Російською Федерацією у зв’язку з розташуванням в Севастополі Чорноморського флоту РФ.

При складані рейтингу враховані всі тендери місцевих органів влади, комунальних підприємств, представництв центральних органів влади та філій загальнонаціональних держпідприємств, які є в кожній області. Враховані також витрати розташованих в регіоні навчальних закладів, культурних та наукових установ, лісових та дослідних господарств, національних парків. Враховані витрати державних обленерго та облгазів (приватні компанії не публікують свої дані в ВДЗ).

Ми також не брали до уваги витрати підприємств, які мають територіальний поділ, відмінний від адміністративного. Так, до рейтингу не потраплять витрати залізних доріг, енергогенеруючих компаній та їх підрозділів.

Крім того, не враховані крупні промислові підприємства, такі як порти чи шахти. Бо такими державними підприємствами можуть похвалитись далеко не всі області. Тоді як для нас важливо показати видатки, які притаманні кожному регіону. Наприклад, всюди є управління МВС, школи, комунальники, дороги тощо. Вважаємо, що саме видатки цих установ якнайкраще вказують на бюджетну увагу влади до того чи іншого регіону.

Згідно з опублікованими 29 серпня – 5 вересня оголошеннями про результати торгів, найбільший обсяг державних коштів освоять в Криму. Місцеве Мінрегіонрозвитку та ЖКГ замовило ремонт каналізації на 130 млн грн., що і склало більшість заявлених за тиждень витрат регіону.

Другу сходинку посіла столиця України, де замовили спорудження пам’ятника гетьману Пилипу Орликуза 14 млн грн. та добудову житлових будинків в Шевченківському районі Києва приблизно на таку ж суму. Завдяки коштовним будівельним підрядам Держказначейства у Донецькій області нареконструкцію свого офісу та «Донецькобленерго» на ремонт кабельних ліній, третю сходинку посіла Донеччина. Замовники уклали угоди на 27 і 30 млн грн. відповідно.

Філія  УМГ «Львівтрансгаз» замовила будівельні роботи майже на 45 млн грн., що склало більшу частину тендерного пакету Львова на минулому тижні. Завдяки угодам місцевої Служби автодоріг та КП «Управління автошляхів» в п’ятірку лідерів увійшла Житомирська область.

Рейтинг за тиждень, млн грн.

Крим 151,95
Київ 55,00
Донецька 52,19
Львівська 50,12
Житомирська 46,63
Хмельницька 37,22
Івано-Франківська 28,80
Запорізька 28,14
Луганська 26,33
Вінницька 24,55
Тернопільська 20,48
Дніпропетровська 20,39
Одеська 18,89
Харківська 16,75
Закарпатська 15,57
Волинська 13,92
Сумська 12,47
Кіровоградська 9,64
Рівненська 5,50
Миколаївська 4,78
Чернігівська 4,58
Полтавська 4,25
Черкаська 3,90
Чернівецька 3,85
Херсонська 3,76
Київська 3,69

Дані округлені. До рейтингу ввійшли тендери, в яких замовниками виступають місцеві органи влади та підприємства, комунальні установи, регіональні представництва центральних органів влади і державних компаній, вузи.

Виходячи з загального фінансування регіонів за літо, попереду всіх вступають регіони, дороги яких  готують до прийняття Євро-2012: Київ (4,5 млрд грн.), Львівська (2,95 млрд грн.), Донецька (2,87 млрд грн.), Харківська (2,04 млрд грн.). Їх наздоганяє Крим (1,9 млрд грн.) та Дніпропетровська область (1,4 млрд грн.).


 

Коментарі вимкнені.