Тисячі товстолобиків випустили під Тернополем

Близько 600 кілограмів риби випустили підводні мисливці в Івачівське водосховище 2 травня, – пише газета “20 хвилин”.

Уже через рік рибини важитимуть більше у кілька разів, і на них можна буде полювати з допомогою підводних рушниць або ж звичайних рибальських спінінгів.

Сама процедура тривала лічені секунди. До води під’їхала вантажівка з цистерною. Робітник приладнав до неї спеціальний брезентовий рукав і відкрив шлюз. У воду ринули сотні рибин розміром з долоню. Декотрі вистрибували над водою. Інші тихо підпливали до берега..

– Дивись, дивись, скільки риби! – захоплено вигукували діти підводних мисливців, які приїхали подивитися на те, що відбувається.

Однак за хвилину кількадесят рибин спливли животами догори. На них одразу ж накинулися чайки.

– Те, що частина риби гине під час транспортування, – це нормально, – пояснює керівник обласного управління рибоохорони та регулювання рибальства Роман Панькевич. – Ще частина може померти у перший день життя у новій водоймі — адже тут є хижаки. Але близько 90% зазвичай виживають. Більше шкоди завдають браконьєри. Вони не зважають на нерест та ловлять сітками. Через це водойма дуже страждає.

У момент зариблення було доволі прохолодно – не вище +10оС. Лив дощ. Підводні мисливці кажуть — це добре. У спеку мальку набагато складніше вижити у новій водоймі. Тож вони сподіваються, що більшість мальків житиме та виросте до великих розмірів.

Близько 70% із випущених риб — товстолобики. Ці травоїдні риби допоможуть очистити водосховище від заростання водоростями.

Загалом у водосховищі – велике розмаїття риб. На підводне полювання сюди приїжджають не лише з Тернопілля, а й з інших областей. Тут можна вполювати коропів, щук, линів та білого амура.

– Гроші на те, щоб зарибнити водойму, збирали члени клубу підводних мисливців “Баракуда”, – розповідає голова клубу Володимир Кійко. – Останнє зариблення ми проводили ще у 2004 році. Тоді запустили 400 кілограмів риби. Цьогоріч придбали ще більше малька. Закупляли його на ставках рибгоспу у селі Серетець. Мальки обійшлися нам у 9400 гривень.

Підводні мисливці закликають усіх рибалок взяти приклад із підводників і закупляти своїм коштом мальків та випускати їх у водойму. Тоді й рибальських трофеїв стане більше у всіх. Основне, додають, – аби браконьєри не виловили усю рибу для продажу на ринку.

Коментарі вимкнені.