У німецьких підприємств неприємності через українські пестициди

Тисячі тонн небезпечних відходів з України утилізуються у Німеччині. Це насамперед пестициди. Після виникнення кількох надзвичайних ситуацій німці вирішили ретельніше перевіряти токсичне сміття з України.

Ще з радянських часів в Україні зберігаються величезні обсяги небезпечних хімікатів, які використовувалися у сільському господарстві. Для безпечної утилізації пестицидів немає технічних можливостей, багато років на це не могли знайти кошти. Тепер за знешкодження української отрути взялися німецькі підприємства.

Національний центр поводження з небезпечними відходами підписав з німецькими фірмами угоду про знищення трьох тисяч тонн пестицидів. Однак поставки на початку нинішнього року виявили серйозні проблеми щодо безпеки транспортування токсичних речовин. На спеціальних складах німецької фірми “Ремондіс”, де зберігалися відходи з України, було зареєстровано два випадки самозаймання контейнерів.

“Ми взяли проби з місця пожежі, аби встановити причини займання. Адже пестициди не можуть займатися самі по собі. Отже, нам поставили не лише пестициди. Однак що було у згорілих контейнерах, ми так і не змогли встановити”,- сказав в інтерв’ю Deutsche Welle юрист міністерства охорони довкілля землі Шлезвіґ-Гольштейн Франк Ґревсмюль. За словами чиновника, пожежі на складах токсичних відходів викликали занепокоєння серед місцевого населення.

Додаткові заходи безпеки

Реагуючи на ці інциденти, міністерство встановило додаткові вимоги щодо безпеки утилізації відходів з України. Тепер представники німецького підприємства, яке відповідає за утилізацію, перед відправкою вантажів з хімікатами вилітатимуть до України для перевірки вмісту поставок на місці.

Як повідомило раніше міністерство, внутрішнє розслідування встановило “численні порушення українською стороною вимог безпеки, передбачених угодою”. Йдеться, зокрема, про неналежне оформлення супровідних документів. У міністерстві також нарікають на “недостатній контроль на українсько-польському кордоні”.

Три тисячі тонн пестицидів

Загалом чинні угоди передбачають утилізацію у Німеччині трьох тисяч тонн пестицидів з України. Франк Ґревсмюль зазначив, що за умови підвищення стандартів безпеки поставок у Німеччині готові і надалі приймати відходи з України. Річ у тому, що будівництво сучасних центрів утилізації токсичних відходів у Німеччині потребувало чималих інвестицій – як державних, так і приватних компаній.

Аби вони працювали рентабельно, потрібна висока завантаженість заводів. А це можливо лише за умови імпорту токсичних відходів не лише з усієї Європи, але й з багатьох країн світу, зауважив представник міністерства. За його словами, знешкодження хімікатів на німецьких заводах коштує близько 800-1000 євро за тонну.

Коментарі вимкнені.