Українські митники “провалились” на комп’ютерному тестуванні

Рівень професійних знань працівників митної служби є надто низьким. Про це свідчать результати першого етапу комп’ютерного тестування. Експерти назвали це тестування “піаром” і таким, що не відображає реального рівня знань митників.

Митна служба оприлюднила результати першого етапу професійного тестування, яке пройшли понад 7 тисяч працівників митниць. Загалом зріз знань визначили на п’ятнадцяти митницях країни.

До тестових завдань були включені запитання про загальні засади митної справи, митне оформлення зовнішньоекономічних операцій, боротьбу з контрабандою тощо. Комп’ютер вибирав 30 запитань, на які впродовж півгодини мав відповісти учасник тестування.

Відтак, 14 відсотків з понад семи тисяч митників склали тест “незадовільно”. Ще 50 відсотків задовільно виконали завдання, і лише 6 відсотків знають митні процедури і правила на “відмінно”.

Обережно, піар?

Серед лідерів з негативним результатом є Південна, Полтавська, Чернівецька та Енергетична регіональні митниці. А от персонал Миколаївської та Черкаської митниць показав себе позитивно.

Коментуючи результати, голова Громадської ради при Львівській митниці Юрій Сендецький в інтерв’ю Deutsche Welle заявив, що не вірить в об’єктивність цього тестування: “Моя думка, що це піар-хід митниці. Це одна із технологій, аби полегшити процедуру звільнення, або скорочення. Це не є реальна оцінка їх знань”.

Насторожує те, що все відбувалося занадто показово, каже голова Ради, навіть заступники митниць складали тести, хоча їхня основна функція – адміністративна. Сендецький переконаний, що професійний рівень знань працівників митниці є високим. “Повірте,- каже експерт, вони справжні професіонали, інша справа, у яке русло вони скеровують ці знання.”

Другий етап тестування триватиме до 24 лютого.

Коментарі вимкнені.