У Тернополі безпритульних собак наглухо забили дошками

Фото "20 хвилин"

Щенят та їхню матір, яких наглухо забили дошками під торговельним лотком на центральному ринку Тернополя, врятувала бабуся, що стояла поряд.

– Шістьох цуценят із мамою прирекли на жахливу голодну смерть! – повідомили у редакцію працівники Центрального ринку. – Собака народила під торговельною будкою, а хтось забив усі виходи звідти дошками.

Захисники тварин кажуть: власники кіоску замурували псів, а самі торгують, поки ті мучаться, – пише газета “20 хвилин”.

– Звичайно, під будкою для торгівлі собакам не місце, але ж убивати цуценят, та ще й таким жорстоким способом, – не вихід, – каже голова громадської організації “Ноїв ковчег” Олег Гром, який прибув на місце. – Ми викликали міліціонерів, аби ті задокументували випадок і вжили необхідних заходів. Бо ж у Кримінальному кодексі є стаття 299 “Жорстоке поводження з тваринами”. А ситуація такою і є. Собакам перекрили доступ до їжі та води. Вони ж помруть повільною та жахливою смертю. Власників будівлі я не засуджую, але хочеться іншої позиції від них.

Працівники ринку не знають, хто забив дошками виходи для тварин. Вони почули про це “безпосередньо від собак”.

– Бідолашні так сильно скавчали, що це було добре чути усім, хто торгував неподалік, – розповідає продавець з критого ринку Світлана Василина. – Я підійшла подивитися, що там таке. Якраз тоді бабця, яка продавала неподалік лимони, розкопала руками вихід для цуценят, звільнивши їх. Вона розкопувала землю, стоячи навколішки. Підійшли й інші працівники ринку. Нас обурило, що хтось таке зробив із тваринами. Це дуже жорстоко.

Ярослава Слободян, яка намагалася врятувати щенят, каже: просила власників кіоску не забивати дошками вхід, однак ті не послухали.

– Вони мені кажуть: ви краще за дітей дбали б, а не за псів, – говорить старенька. – А в мене болить серце за тваринок. Люблю їх. Я прокопала під загорожею вихід і передала їм трохи їсти, щоб не повмирали. Власники кіоску кажуть, що їм смердить від тих псів і таке сусідство не подобається. Я кажу: якщо помруть, то ж воно ще більше смердітиме. Та вони не слухають.

Коли у п’ятницю,1 липня, кореспондент разом із захисниками тварин та небайдужими продавцями підійшли до кіоску. вихід для тварин був вільний. Однак собаки до людей не йшли – боялися. Коли хтось наближався до їхнього “житла”, собака-мати загрозливо гарчала, захищаючи дітей. Продавці запевнили, що вони не замуровували собак і не хотіли їх убивати.

– Дбайте краще про людей, аніж про псів, – повторювала продавець (ім’я назвати відмовилась – прим. ред.). – Ми своїх дітей маємо годувати. Ці собаки уже дістали! Забирайте їх звідси геть. Ми їх не замуровували.

Міліція, як сподівались представники “Ноєвого ковчегу”, у ситуацію так і не втрутилася. Налякані тварини не хочуть залишати схованку. Проте у суботу, 2 липня, одне щеня таки вдалось визволити.

– Наші волонтери пробують виловлювати тварин по одному, – говорить пан Гром. – Інакше врятувати їх неможливо. Волонтери час від часу туди навідуються. Одне песеня вже вдалося врятувати та прилаштувати у хороших людей. Але там ще залишилося п’ятеро. Шкода, що ми не можемо отримати допомоги правоохоронців.

Захисники тварин не просять міліціонерів відкривати справу чи карати людей. Вони хочуть, аби ті прийшли і розтлумачили власникам споруди, що тварин треба врятувати.

– Не всі з ринку хочуть смерті цих собак, – каже волонтер “Ноєвого ковчегу” Віра, яка й урятувала одного з “заручників”. – Деякі продавці пообіцяли зловити тварин, якщо вони вийдуть, і передати нам. Сподіваюся, що вони так і зроблять. До безпритульних тварин люди ставляться дуже вороже, особливо на ринку.

Волонтери надалі час від часу навідуються до кіоску з надією, що якась із тварин вийде. Проте, якщо налякані собачата залишатимуться усередині, а власники будівлі та правоохоронці не посприяють порятунку – тварини помруть.

– Людям бракує розуміння та співчуття. Гірше, що через такий дефіцит гинуть живі створіння, – з прикрістю констатує Олег Гром.

Коментарі вимкнені.