У Тернополі ростимуть дерева з Грузії

Загальноміську толоку і День дня довкілля проведуть у Тернополі 15 квітня, – пише 20 хвилин.

До 31 травня у місті триватиме двомісячник благоустрою. – 16-17 квітня місто прийматиме гостей, які приїдуть на міжнародний фестиваль духовної пісні, – розповів міський голова Сергій Надал.

«Тож, саме 15 квітня для толоки ми вибрали невипадково. А для того, щоб ми ретельно підготували своє місто, щоб гостям було приємно подивитися на Тернопіль», – зазначив він.

Під час двомісячника до робіт залучать найперше всі жеки.

«Потрібно прибрати території, встановити нові лавочки, зайнятися озелененням, – додає мер. – Цього року плануємо посадити чимало дерев та кущів, у тому числі й такі, яких у Тернополі раніше не було. Представники Грузії, які приїдуть на фестиваль, пообіцяли привезти саджанці зі свого ботанічного саду в дарунок місту. Вони підберуть саме такі породи, які добре приживуться в наших умовах».

Окрім того, у місті планують відремонтувати дитмайданчики, дороги у дворах та залатати місця, де проводили роботи працівники водоканалу і тепловики, розповів мер.

До наведення порядку у місті Сергій Надал закликає усіх тернополян. Окремі листи з таким проханням він надіслав і керівникам підприємств.

«Всі говорять, що колись Тернопіль був другим містом за чистотою, – каже пан Надал. – Всі того хочуть, тому до проведення благоустрою повинен долучитися і кожен житель. Також просимо, щоб кожен керівник прибрав ту територію, яка прилягає до його підприємства».

Суми коштів, які планують витратити на двомісячник благоустрою, не називають.

«Ми не можемо вирахувати суму, яку витратимо на двомісячник, – каже Сергій Надал. – Кожне комунальне підприємство буде проводити роботи, які заплановані. Є кошти, закладені у бюджет на їхнє проведення. Окремо коштів на двомісячник ми не передбачали. Є певна сума на ремонт дахів, доріг, закуплення лавок, освітлення. Просто їх будуть використовувати в рамках двомісячника».

Якщо дозволить погода, то до 31 травня планують завершити і ямковий ремонт доріг. Паралельно проводитимуть ремонт асфальтного покриття у дворах.

«На жаль, у нас дуже багато дворів, які потребують термінового ремонту, – каже Сергій Надал. – Однак сума коштів, закладена у бюджеті, є недостатньою, щоб відремонтувати всі двори. Ми були б чарівниками, якби могли це все зробити за один рік. Тому вибрали ті двори, на які було найбільше скарг і звернень. Їх ремонтуватимемо найперше».

Загалом на внутрішньобудинкові проїзди в бюджеті передбачили 1 млн 300 тис. грн, додає мер.

Під час проведення двомісячника благоустрою планують відреконструювати і два фонтани. Один – у парку Національного Відродження, інший – у центрі міста (де саме, мер не уточнив, – ред.). За фонтани на бульварі Т. Шевченка наразі не братимуться. Їх намагатимуться привести до ладу до Дня Незалежності, зауважив пан Надал.

«За попередніми підрахунками, на реконструкцію цих фонтанів потрібно близько 2 млн грн, – каже міський голова. – Водоканал та управління архітектури разом із підприємством, яке проводить реконструкцію, працює над тим, щоб здешевити роботи».

Коментарі вимкнені.