Ухвалення бюджетних рішень Обласної ради має бути більш відкритим

На сесійному засіданні 14 липня обласна рада затвердила зміни до бюджету.

Депутати збільшили доходи і видатки обласного бюджету на 35,7 мільйонів гривень. З них – 25,2 млн. грн. складає субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію пріоритетів розвитку регіонів, 9,1 млн. грн. – додаткова дотація на збільшення оплати праці працівників бюджетної сфери відповідно до єдиної тарифної сітки та 1,4 млн.грн. – на поліпшення оплати праці медичних працівників.

Навколо механізму визначення об’єктів, на які  має бути спрямована державна субвенція розгорілися дебати.

Член бюджетної комісії обласної ради Володимир Болєщук вважає це позитивом. Про це він розповів у своєму коментарі:

– Жваве обговорення проекту змін до бюджету області свідчить про те, що процес ухвалення бюджетних рішень має бути більш відкритим. Громада краю має знати чому і на які цілі виділяються ті чи інші кошти. Особливо це стосується капітальних видатків. Цей процес має бути прозорий і регламентуватися раніше прийнятими рішеннями стратегічного характеру. Наприклад, затвердженим облрадою переліком об’єктів відповідно до проекту угоди між Тернопільщиною і Кабміном, а також програмою середньострокового розвитку області .

Якщо об’єкти беруться «зі стелі» і в цьому процесі домінує політична доцільність це до добра не доведе. Стратегія розробляється фахівцями для того, щоб її дотримуватися. І вона не повинна залежати від того, яка партія при владі. Господарка не має політичних кольорів, а потребує послідовності та цілеспрямованості у досягнення стратегічних цілей.

І дуже добре, що депутатський корпус облради добився, що перелік об‘єктів і заходів, які будуть фінансуватися за рахунок цієї субвенції пройде через затвердження сесії.

 

Коментарі вимкнені.