Україна потрапила в десятку країн з найбільшим рівнем піратства

Україна увійшла до десятки країн світу, де найбільш поширене піратство, свідчать дані дослідження від BSA, Асоціації виробників програмного забезпечення.

За даними цієї організації, рівень піратства в Україні за останній рік становив 86%, що вивело її на сьоме місце за поширенням нелегального ПЗ у світі. Комерційна вартість цього ПЗ – понад $570 млн.

За словами керівника департаменту захисту інтелектуальної власності компанії Microsoft Україна Юрія  Омельченка, зменшення рівня піратства хоча б на 10% за останні чотири роки змогло би принести українській економіці $580 млн. та 2000 робочих місць. Як стверджує Омельченко, Microsoft вдалося знизити кількість пропозицій нелегального ПЗ в торгових мережах, і наразі компанія зосередила роботу на боротьбі з піратством у сервісних центрах та спеціальних послугах з виїздом спеціаліста додому.

Середній рівень піратства у світі становить 42%, і за 2010 рік воно нанесло збитків на $59 млрд. Головна проблема, як зазначаєтсья в дослідженні BSA, – у країнах, що розвиваються. Їх жителі не бачать різниці між ліцензійними та неліцензійними продуктами, водночас більше половини ПК, які виробляються у світі, купляються на ринках цих країн. Для порівняння, рівень піратства у Китаї становить 71%, в Росії – 65%, в Польщі – 54%, в Угорщині – 41%.

В дослідженні BSA та IDC взяли участь 116 країн, і 7 з 10 опитаних відповіли, що підтримують ідею необхідності оплати ПЗ. Ось як виглядає рейтинг країн:

Як бачимо, за останні два роки в Україні рівень піратства виріс на 2%.

Коментарі вимкнені.