Українці в Японії налякані “другим Чорнобилем”, почалася йодова істерія

Повідомлення про можливі вибухи на атомній станції “Фукусіма-1” налякали українців, які мешкають в Японії. День вони прожили в очікуванні і тільки надвечір їх заспокоїли, що другого Чорнобиля не буде, – повідомляє ТСН.

Проте, фахівці зафіксували підвищений рівень радіації і вже готові роздавати населенню йод.

Влада Японії запасається препаратами з йодом після вибуху на атомній електростанції “Фукусіма-1”.

Йод роздаватимуть жителям районів, розташованих біля АЕС. Він допомагає вивести з організму радіоактивні речовини і захистити від радіації щитовидну залозу.

Але справжню йодову істерію викликав вибух на японській АЕС у Фінляндії. Перелякані фіни масово кинулися до аптек скуповувати йодовмісні препарати.

Їх не зупиняють навіть запевнення фінського відомства з радіаційної безпеки STUK про те, що жодних підстав вживати йод немає, оскільки ситуація з АЕС в Японії ніяк не впливає на Фінляндію. Такі ж повідомлення робляться й у фінських аптеках.

Водночас українці почали масово дзвонити в посольство України в Японії, як тільки відновили стільниковий зв’язок, щоб дізнатися про можливі загрози “чорнобильського сценарію”.

“Люди були схвильовані, бо пережили Чорнобиль. То наші громадяни хотіли заздалегідь покинути місто, де є ця загроза, тому ми пояснювали ситуацію”, – повідомили у посольстві.

За словами очевидців, на вулицях людей майже немає. Через повідомлення про постійні землетруси, в магазинах води немає, все розкупили, постійно пропадає світло і газ. В деяких до сих пір немає газу, тому користуються електроприборами.

Водночас, в українському МЗС заявляють, що готові швидко відреагувати на повернення українців додому. Проте, поки що ніхто не виявив бажання, повідомляють у посольстві.

Рятувальники проводять оперативні роботи, рятуючи людей, які постраждали від стихії.

На даху одного шпиталю у місті Іванума персонал величезними літерами написав СОС. Машини валяються під вікнами купою брухту, – люди не можуть поїхати самі і не має мождивості привезти харчів хворим.

Люди пишуть також на дахах короткі повідомлення, на кшталт “тут триста людей” і “в нас немає їжі й води”

Без води і харчів залишилися мільйони людей. В тому числі і в префектурі Фукусіма. Люди, вивезені у тимчасові сховища бояться, чи не потрапили вони під радіацію.

“Нам кажуть, що за десять-двадцять кілометрів – уже безпечно. Але радіація може поширюватися й далі. Це дуже хвилює. А тікати – нІкуди”, – розповів очевидець.

Нагадаємо, 12 березня через землетрус у Японії сталася аварія на атомній станції “Фукусіма-1”. Корпус реактора пошкоджень не зазнав, але вибух водню спричинив витік радіації.

Десятки евакуйованих жителів префектури Фукусіма поскаржилися на опромінення, але незначні сліди радіації поки виявили тільки у трьох.

У Японії стався потужний землетрус вшосте за сьогодні

Біля східного узбережжя японського острова Хонсю в 3:19 ранку 13 березня за місцевим часом (20:19 за Rиївським, 12 березня) стався новий потужний поштовх, шостий за рахунком за сьогоднішній день.

За даними Геологічної служби США сила землетрусу склала 6 магнітуд за шкалою Ріхтера. Осередок землетрусу залягав на глибині 4,3 кілометра і знаходився в 278 кілометрах від Токіо і 166 кілометрах від міста Івакі (префектура Фукусіма, населення понад 300 тисяч людей).

Раніше сьогодні, 12 березня в Японії відбулися ще п’ять сильних поштовхів магнітудою 6; 6,2; 6,8; 6,4.

За останніми даними, загинули 1800 осіб, але у цю кількість не входить 9,5 тис. зниклих безвісти жителів міста Мінамісанріку.

Коментарі вимкнені.