В Японії оприлюднили перші дані про загиблих на АЕС “Фукусіма”

У Японії оприлюднили перші дані про постраждалих під час ліквідації аварії на атомній електростанції «Фукусіма-1». Під час вибухів на першому і третьому енергоблоках загинули п’ятеро людей, двоє пропали без вісті, більше 20 отримали поранення і небезпечну дозу радіації.
За деякими даними, всі японські ліквідатори – добровольці, вони роблять відчайдушні спроби запобігти катастрофі. Зовнішню частину корпусу реакторів  заливають водою з вертольотів, а сьогодні підуть в хід навіть поліцейські водомети. За оцінкою МАГАТЕ, ситуація на аварійній АЕС фактично вийшла з-під контролю.З репортажу НТВ:

Можна сказати, що боротьба за живучість АЕС «Фукусіма-1» сьогодні увійшла у вирішальну стадію. Міжнародні експерти стверджують, що все вирішиться в найближчі 48 годин. Або японцям вдасться запобігти атомної катастрофи, або всіх нас чекає щось гірше чорнобильської аварії 1986року.

Юкіо Едано, генеральний секретар уряду Японії: «Зараз ми робимо все можливе, щоб охолодити реактори. Для цього скидаємо воду з вертольотів, а з землі будемо використовувати поліцейські водометні гармати ».

Пілоти сил самооборони з ризиком для життя поливають напівзруйновані енергоблоки. Але ці відчайдушні спроби явно безрезультатні. До землі якщо і долітає щось з води, то лише частки.

І ще досі невідомо, чи виправдається ставка на поліцейські водомети, здатні давати могутній струмінь на 75 метрів. Машинами збираються управляти дистанційно, хоча відомо, що при високому рівні радіації апаратура та роботи швидко виходять з ладу, а на «Фукусіма» фон критичний.

Юкіа Амано, генеральний директор МАГАТЕ: «Ситуація на АЕС” Фукусіма “- дуже серйозна. Стержні на метр або два вище рівня охолоджуючої рідини. Точної обстановки всередині реакторних відсіків ми не знаємо. Припускаємо, що вони поки ще не ушкоджені ».

У розрахунках можлива велика частка похибки. Воно й зрозуміло, адже дані від японців найчастіше надходять неповні та уривчасті. Повної картини, ймовірно, не знають і в самому Токіо, тому атомники висувають все більш страшніші версії.

Лоїс Кеппс, представник Демократичної партії США: «Чи правильно я розумію, що в четвертому енергоблоці в басейні з відпрацьованим паливом більше немає води? А в третьому вона закінчується? »
Грегорі Джачко, голова комісії з ядерного регулювання США: «Ми переконані, що в четвертому енергоблоці википіла велика частина води, боюся навіть, що вся».
Лоїс Кеппс: «А що з третім енергоблоком?»
Грегорі Джачко: «Складно сказати, японці явно чогось не договорюють. Але думаю, що там ситуація не краща. Його стіни дали тріщину, так що вода просто не може не випаровуватися, причому стрімко ».

Американці, та й не тільки вони, дорікають японській владі в тому, що ті недооцінюють ступінь небезпеки. Громадян недостатньо інформують, а зону відчуження слід було б збільшити, окресливши навколо АЕС 80-кілометровий радіус.

У самій Японії атомна криза відтягнула на себе всю увагу, але ж країна ще не оговталася від землетрусів і цунамі. Завали розгрібають вкрай повільно. До того ж прийшов холодний атмосферний фронт, а ще як і раніше є перебої з доставкою продовольства та питної води в постраждалі райони, проблеми з електроенергією і паливом. І хоча з-за кордону вже надходить гуманітарна допомога, цього недостатньо.


За інформацією НТВ

Коментарі вимкнені.