Василь Шкляр виборов Шевченківську премію з літератури

Визнання героїв Холодно-ярівської республіки. Так письменник Василь Шкляр назвав свою Шевченківську премію з літератури. Його роман “Залишинець” або “Чорний ворон” (різні видання надрукували його з різними назвами) в таємному голосуванні здобув більшість голосів – 17 із 23. Офіційне нагородження відбудеться в день народження Великого Кобзаря – 9-го березня. За останню добу лауреата втомила увага журналістів. Утім, зі знімальною групою “Підсумків дня” батько українського бестселера, як називають Василя Шкляра критики, таки зустрівся.

У розкішно оздоблених стінах Спілки письменників Василь Шкляр розповідає про боротьбу українських повстанців із Холодного Яру проти більшовицької окупації в двадцятих роках. Уродженець Черкащини й онук повстанця виграв з місцевою темою. Каже, перемога була очікуваною. Він ще до написання роману вирішив: це буде книга всього життя. Треба було відкрити досі замовчувані сторінки історії України.

Василь Шкляр, письменник:

Коли одні пішли на амністію, інші законспірувалися під чужими прізвищами, ще котрісь перейшли Збруч – втекли за кордон – була когорта найзатятіших. На їхньому бойовому прапорі було: “Воля Україні або смерть”.

Історичний роман про суперечливі факти боротьби українців з більшовиками, щоб уникнути політичних спекуляцій, вирішив будувати на міцних документальних підвалинах. Вивчив епоху досконало: від військової тактики повстанців до марки цигарок, які вони палили. На написання “Чорного ворона” автор витратив майже тринадцять років із шістдесяти прожитих. Переважно – на опрацювання спогадів очевидців та архівів СБУ.

Василь Шкляр, письменник:

Практично кожен документ вражає. І тими ж портретами отаманів, які носили як Дениса Гупала дає сексот опис: “Полуаршинный оселедец на голове, угрюмый, возраста около 35 лет”. Тому ж Гупалові було 24 роки. Тягар лісової боротьби накладав на них відбиток.

Шевченківська премія цього року через скорочення кількості лауреатів збільшилася вдвічі. Куди витратити двісті шістдесят тисяч гривень, Василь Шкляр ще не вирішив. Каже, зарано ділити ще не отримані гроші. Він вирішив екранізувати переможний “Чорний ворон”. Фільм планує з розмахом: рівняється на “Вогнем і мечем” та “Хоробре серце”.

Василь Шкляр, письменник:

Ми хочемо, щоб це був блокбастер. Тобто фільм-бомба. І щоб це був серйозний формат, щонайменше 2,5 години. Щоб це не було таке елітарне кіно для вузького кола, щоб його подивились мільйони людей.

Необхідних двадцять мільйонів гривень обіцяють зібрати меценати та небайдужі. Автор сподівається на допомогу держави. Утім поки що письменник не знайшов режисера, який би так само перейнявся темою, як і він. Поки чекає офіційної церемонії вручення Шевченківської премії, працює над сценарієм до фільму “Помри і будь” про французьке життя Симона Петлюри. Його хочуть знімати українці з американської діаспори.

Юлія Галушка. Оператор:Микола Крижанівський. Перший національний.

Коментарі вимкнені.