Введення 1000-гривневої купюри: необхідність чи сигнал про інфляцію?

Наслідки введення в обіг купюри номіналом 1000 гривень можна розглядати як мінімум у двох контекстах, вважає доктор економічних наук, академік і директор Інституту економіки та прогнозування Національної академії наук України Валерій Геєць.

З одного боку її поява зумовлена інфляційними процесами в Україні і вона необхідна для нормального і зручного обігу готівки.

“Всі ці роки у нас була інфляція і купюра більшого масштабу дозволить забезпечувати обіг грошей відповідно до зростання цін”, – говорить Геєць.

Чи є це загрозою? На думку академыка це залежить від того, як буде здійснюватися економічна, грошова, кредитна і валютна політики країни. А для зміцнення національної валюти так само має значення інвестиційне кредитування.

“Візьмемо банківську систему. Сьогодні вона хоч і слабка, але вже починає кредитувати суб’єктів господарювання і населення. Якщо в ній не будуть домінувати споживчі кредити, то цілком є всі передумови, що інвестиційне кредитування приведе і до економічного зростання”, – підкреслив експерт.

Коментарі вимкнені.