Якщо б’ють та значить люблять?! Або любов по – депутатськи

30 березня 2011року представники Асоціації підприємців Чортківщини побували на засіданні сесії Чортківської міської ради. Оскільки голова міста підписав запропонований Асоціацією 25 березня цього року Меморандум про співпрацю, то, на виконання аб.5 п.4 Розділу І аб.6 п.2 та Розділу ІІ Меморандуму , хочемо дати свою громадську оцінку та звернутися з такими конструктивними порадами.

1. «Назвався бурячком, то лізь у борщ». Тобто назвався «депутатом», то , будь добрий, віддавайся цій справі на 100%. Бо, як і в борщі, так і у депутатстві, чим більше «недоварених» чи «зіпсованих» інгредієнтів, тим гіршим виходить борщ. А їсти ж то його треба всім. Кожен депутат, висуваючи свою кандидатуру, щось обіцяв своїм виборцям. І те, що він сьогодні є депутатом , – це не винагорода, це не приналежність до вищої касти, це не повинність. Це довіра, це делегування права говорити від імені і в інтересах громади, яка тебе обрала. Це компетентність і зваженість, це високий рівень освіти і самоосвіти, яких від депутатів чекає громада. А сесія міської ради – це не місце бою чи зведення рахунків, це не тільки час вирішувати, що б то ще продати якнайдорожче своїй громаді. Сесія – це підсумок роботи за певний період, це визначення чітких планів дій до наступної сесії, а головне, це прийняття рішень і положень в інтересах громади міста Чорткова. Кожна сесія міської ради – це має бути крок до покращення життя громади міста Чорткова. Шановні депутати (особливо кількох каденцій) , якщо за  стільки років ми (і ви в тому числі) не відчули цих позитивних кроків, то, може, щось треба робити по-іншому?! Чи, може, ми, не дай Боже, не в той бік ці кроки робимо?!

2. «Збирати гроші і мати гроші – це різні речі». У науці взаємовідносин з грошима дійсно є доведеним той факт, що , надавши двом однаковим суб’єктам господарювання рівно однакові суми грошей, через абсолютно однаковий період часу один примножить їх суму, а інший не збереже навіть того, що мав. А з державними грошима (особливо у нашому суспільстві, де поки-що державне – це нічиє) така проблема стоїть ще гостріше. І як ми побачили на сесії, головна установка – наповнити бюджет, причому любою ціною. На жаль, за весь час конкретно цього сесійного засідання, ми жодного разу не почули для кого чи для чого наповнюється ця «бездонна сумка», з якої усі охочі брати, а мало бажаючих давати. Гроші завжди можна знайти, якщо ціль хороша і результат помітний. Тому , насамперед, слід залатати у «бюджетній сумці» ті дірки, що роблять її бездонною. І залатати привселюдно. Іншими словами, варто провести ревізію витрат (особливо в частині їх ефективності). Адже дерево, посаджене корінням вгору, ніколи не зацвіте і не дасть плодів. По-друге, варто приділити увагу вихованню і в себе, і в інших свідоості платника податку, свідомості господаря свого міста. Побори, данини, оброки платять раби, кріпаки, невільники. А податки мають платити громадяни, причому мають платити усвідомлено і прозоро. А щоб добитися усвідомленості у сплаті податків, потрібна третя складова: забезпечення відкритості, ефективності та соціальної справедливості у використанні цих податків. Люди повинні розуміти, що вони платять не тому, що так треба комусь, а тому, що так треба їм. А щоб було таке розуміння , громада повинна знати, куди і скільки їхніх грошей витрачено, а головне, бачити і відчувати економічний та соціальний ефект від цих витрат. Саме тому Асоціація через громадську раду та , сподіваємося, за підтримки наших депутатів, звернеться із заявою про представлення для громади міста розширеного звіту по використанню бюджетних коштів за перший квартал 2011року.

3. «Не завжди мовчання – це золото. Точніше, не завжди наше золото!». Члени Асоціації розуміють, що як і на рівні країни 450 депутатів не може (навіть, якби сильно захотіли) змінити життя всіх в одну мить на краще, так і на рівні Чорткова кілька десятків людей не в силах зробити це. Для цього має бути воля, бажання і реальні вчинки кожного громадянина. Громадянина, який розуміє, щоб змінити країну, треба спочатку стати іншим самому. Єдине , чим нам в цьому повинні допомогти депутати, це пробуджувати цю волю і бажання в людях, спонукати до ініціатив, вчити громадян говорити, говорити, щоб бути почутими. Бо мовчання – це не лише золото. Це ще і знак згоди. Мовчимо, значить з усім погоджуємося. Саме тому буде дуже приємно на майбутніх сесіях почути не лише «я незгідний», «моя думка така», «я пропоную так», а щось на зразок «по цьому питанні думка моїх виборців така», «цю проблему я обговорив з громадою мого округу, і ми дійшли такої спільної думки», «а по даній ситуації громада має таку пропозицію». Лише коли буде зворотній зв’язок між радою і громадою, коли у сесійній залі депутати будуть представляти бачення і пропозиції максимально можливої кількості громадян міста, саме тоді буде легше серед них вибрати золоту середину, яка б оптимально врахувала інтереси всіх. Асоціація підприємців просить депутатів і працівників органів влади, громадські організації та громадян міста і району активно долучатися до роботи по організації громадських зборів на тему «Я – свідомий громадянин своєї України».

4. «Не словом, а ділом». Розуміючи, що завжди легше критикувати, ніж працювати, Асоціація підприємців звернулася до міської ради з заявою про проведення нею 09 квітня 2011року благоустрою міського парку та проведення в парку під час великодніх свят благодійного заходу «РАЗОМ У ВЕЛИКИЙ ДЕНЬ ДО СВІТЛИХ ІДЕЙ!» .
Просимо інші громадські організації та свідомих громадян нашого міста підтримати наші ініціативи. Давайте покажемо нашим депутатам, нашій владі, що ми готові допомагати ( і не лише у прибиранні свого міста), але коли ми працюємо на спільний результат, а, головне, коли ми його бачимо. Бо, врешті решт, ми не такі багаті, щоб купляти погані речі, щоб платити за дірку від бублика. ДАВАЙТЕ РАЗОМ ВЧИТИСЯ ПЛАТИТИ СОБІ, ПОВАЖАТИ СЕБЕ І КОЖНОГО!

Правління Асоціації

Вісник Правди

Коментарі вимкнені.