Японці зняли фільм про скульптури Пінзеля, зокрема, і на Тернопільщині

Майже годинний фільм про Пінзеля зняли японці. Видатний скульптор середини 18 століття, представник пізнього бароко і рококо, зачинатель Львівської школи скульпторів, Іван Георгій Пінзель свого часу жив та працював і на Тернопільщині. Досі дослідники не знають, де і коли він народився, як завела його доля на Галичину, коли саме у Бучачі чи не у Бучачі він помер, полишивши вдову і двох синів. Та найважливіше, що залишив для нащадків Пінзель, – скульптури світової ваги, які є і на Тернопіллі. Тепер Пінзель і Тернопільщина виходять на планетарний рівень.

В експозиції Тернопільського краєзнавчого музею робіт Івана Гергія Пінзеля півтора десятка. Дослідник творчості скульптора Віра Стецько каже, що інтерес у світі до Пінзеля росте.

– Останні роки особливо є зацікавлення творчістю геніального скульптора Іоанна-Георгія Пінзеля, оскільки мивийшли десь на Європу, є зацікавленість зі сторони Америки, ми знаємо про те, що готується виставка в Лувр. Але нам приємно, що якраз останній рік Пінзелем зацікавилися японці, – розповіла завідувач відділу Тернопільського обласного краєзнавчого музею, дослідник творчості Пінзеля Віра СТЕЦЬКО.

Результат зацікавленості японців – ось на цьому диску. Влітку цього року японська телекомпанія NHK (ен аш кей) знімала в Україні фільм майже годинної тривалості про Пінзеля. У Львові з японцями працював дослідник творчості Пінзеля Герой України Борис Возницький, на Тернопільщині і Франківщині – Віра Стецько. У Тернопільському краєзнавчому музеї знімали статуї Святого Вікентія і Франциска Борджія, були зйомки і в інших місцях Тернопільщини, де збереглись роботи великого скульптора.

– Ми знімали сюжет в костелі Бучацькому, зокрема, там біля вівтаря бокового святого Тадея, де вінчався Іоанн-Георгій Пінзель. Цей сюжет їх зацікавив, тому шо саме про Пінзеля збереглося дуже мало документальних матеріалів, архівних матеріалів, які нещодавно були знайдені про вінчання Пінзеоя і хрещення його дітей в Успенському парафіяльному костелі Бучача, – розповідає Віра СТЕЦЬКО .

Була поїздка в Рукомиш. Ми знаємо про те, що в Рукомиші була знайдена одна з останніх кам’яних скульптур Івана-Георгія Пінзеля – Святий Онуфрій.

Канвою фільму, каже Віра Стецько, японці зробили паралель: як самурай готовий віддати життя за ідею, так і в скульптурі Пінзеля “Жертвоприношення Авраама” той готовий убити сина за волею Божою. Копія фільму у Віри Стецько – японською мовою, в Україні фільм навряд чи покажуть, хіба хтось візьметься викупити права на нього в японців і зробити переклад. А от у Японії і не тільки там фільм про Пінзеля і Тернопільщину вже показали.

– 20 жовтня відбулась презентація цього фільму в Японії. Японська телекомпанія – це одна з найбільших телекомпаній не тільки в Японії, а в Тихоазіатському регіоні і тому цей фільм побачили мільйони. Телекомпанія працює на багато країн, здається, 22 мовами.

Коментарі вимкнені.