Юрій Чижмарь вважає, що потрібно підтримати фермерів, аби уникнути молочної кризи

 Ціни на молоко не покривають затрати селянина на утримання худоби

Ситуація з виробництвом молока в Україні тепер близька до критичної. З експортера молочної продукції держава поступово переходить у категорію імпортера. Це, в першу чергу, пов’язано з різким скороченням поголів’я худоби в приватних господарствах та слабким розвитком організованих форм молочного тваринництва. Таку думку висловив екс-голова ОДА Юрій Чижмарь.

Скорочення поголів’я в приватному секторі, вважає він, пов’язане із збитковістю утримання худоби. Залишені один на один із закупівельниками, селяни не можуть ефективно самостійно відстоювати свої інтереси. В результаті закупівельники в односторонньому порядку встановлюють ціни на молоко, які не покривають затрат селянина на утримання худоби.

–          А уряд увів ще й ПДВ на закупівлю молока! – дивується Юрій Чижмарь, – Саме на величину цього податку молокозаводи зменшили виплати населенню. У відповідь селяни почали здавати худобу на забійні цехи. Така ситуація не сприяє розвитку продуктивних відносин на селі. На жаль, на неї немає належної реакції органів влади.

Другим чинником зменшення поголів’я худоби в приватному секторі є, на думку політика, скорочення працездатного населення на селі, особливо молоді, яка виїжджає у великі міста чи закордон у пошуках кращої долі.  Юрію Чижмарю жаль, що це також не спонукає до активних дій уряд, який повинен був би враховувати, що в умовах масового безробіття та низьких доходів сільського населення саме виробництво та продаж молока традиційно й суттєво поповнює родинний бюджет селян.

Інша ситуація на організованих підприємствах. В умовах дефіциту молока на ринку власники молочних ферм значно підняли ціни на свою продукцію, що забезпечило їм хорошу рентабельність. Прямі договірні стосунки з переробними підприємствами усунули посередницькі структури та сприяли стабільності відносин.

–          Але при цьому темпи росту тваринницьких молочних ферм у нас невисокі. Основна причина, на мою думку, — неправильна дотаційна політика, говорить пан Чижмарь, – Сьогодні уряд країни надає дотації фермерським підприємствам, виходячи з поголів’я худоби. Цей підхід не вірний, тому що держава дотує рентабельність молочних ферм, а вона й так висока. Дотаційна політика у цій галузі повинна формуватися так, щоб спонукати збільшення кількості нових молочних ферм. Дуже позитивно на це могли б вплинути наступні кроки: здешевлення кредитів для будівництва ферм та купівлі молочної ВРХ, звільнення від сплати податку на прибуток новостворених фермерських підприємств-виробників молока, звільнення від митних платежів при ввезеннях на митну територію високопродуктивного поголів’я молочної худоби та ін.

Це б підтримало нові ініціативи в сільському господарстві, вважає політик, зменшило б фінансове навантаження на фермерські підприємства—виробники на початку їх діяльності. А додатковий позитивний момент — підприємлива молодь залишалася б жити в селі й не виїжджала б на заробітки закордон.

-1 thoughts on “Юрій Чижмарь вважає, що потрібно підтримати фермерів, аби уникнути молочної кризи

  • 13:15 | 15.12.2011 о 13:15
    Permalink

    Ще напишіть що з цього приводу вважає Віталій Цимбалюк 🙂 ?

  • 13:30 | 15.12.2011 о 13:30
    Permalink

    А при чому тут Цимбалюк-молодший? Він уяви не має, звідки молоко береться. Чижик хоч губернатором був..десь читав про опитування..якийсь місцевий сайт писав…що за нього найбільше проголосувало людей… спочатку думав що підтасовка..а потім подивився..ніфіга – на другому місці – Борис Косенко..І це у нашій області!!! Комуніст, але він був справжній господар! Тому, мені здається, тернополяни натішились вже тими горе-патріотами..Бойками, Негодами….Теперішні Надали і Кайди вже просто дратують…
    Треба таких як Кучеренко, Чижмарь, Коломийчук..людей, які фахівцями, а не моральним бидлом, що прикривається патріотичними гаслами…

    • 13:58 | 15.12.2011 о 13:58
      Permalink

      Та при тому що теж не нехтує замовними матеріалами :))

      От уявіть, більше року про людину ні слухом ні духом.. а от напередодні виборів відкрийте місцеву пресу – то тут то там коментар Чижмаря.. по усьому місту його бігборди.. невже він дійсно думає що таким чином набере популярність))..

      А вибори він уміє проводити – партія в області має рейтинг 0,1% а на виборах в облраду займає 2 місце після Свободи набравши 15%.. воістину чудо..

Коментарі вимкнені.