За овочі та фрукти українці переплачують 43%

За місяць плодоовочева “інфляція” в Україні становила 13%, або, іншими словами, у березні український споживач змушений був заплатити на 13% більше за той же набір основних овочів і фруктів, що і в лютому, – пише Економічна Правда.

Якщо ж порівняти ціни в березні цього року і в березні 2010 року, то зараз споживач переплачує вже 43%.

Як пише проект “АПК-Інформ”: овочі та фрукти “, ріст вартості корзини був обумовлений збільшенням цін на традиційні овочі, попит на які з початком посту збільшився.

У той же час очікуваного зростання пропозиції цих овочів не сталося, а якісна продукція до середини березня активно експортувалася на російський ринок, що створювало додаткову напругу на ринку України. За місяць традиційні овочі подорожчали відразу на 17,1%.

Не відставали від овочів і ціни на фрукти, основний набір яких у березні подорожчав на 13,4%. Тут головним порушником спокою було яблуко, дефіцит якого відчувався практично у всіх країнах Європи і був особливо помітним в Росії.

Зниження запасів українського яблука створювало передумови для зростання цін.

Єдиною групою товару, де відзначалося зниження цін, були тепличні овочі. Однак зниження за місяць було порівняно несуттєвим – всього на 2,3%. І якщо ціни на томати знизилися, то ціни на огірки збільшилися за минулий місяць.

“У квітні ціни на основний набір овочів можуть вирости в черговий раз”, – говорить Андрій Ярмак, керівник проекту “Агроогляд: овочі та фрукти”.

“На жаль, помітного зниження вартості плодоовочевого кошика українському споживачеві слід чекати не раніше другої половини травня, хоча, позитивною новиною може бути дуже ймовірне різке зниження цін у наступному сезоні”, – продовжує експерт.

Коментарі вимкнені.