За розірвання шлюбу тепер доведеться платити в 10 раз більше

З першого листопада вступає у дію Закон України «Про судовий збір», яким значно підвищено розміри судового збору. Якщо і зараз судитися – справа не з дешевих, адже, окрім судового збору, людина витрачається на кваліфіковану правову допомогу (адвокатські послуги дорогі), то з листопада стане ще обтяжливіше.

Аби не травмувати людей великими сумами, законодавець пішов таким шляхом: прив’язав ставку судового збору до мінімальної зарплати (за попереднім законодавством прив’язка була до неоподаткованого мінімуму доходу громадян – 17 гривень). Зростатиме зарплата – збільшуватиметься судовий збір. Але це не означає, що судовий збір змінюватиметься щокварталу чи півроку – у законі вказано: «Судовий  збір  справляється  у  відповідному  розмірі  від мінімальної  заробітної  плати  у місячному розмірі,  встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду,  – у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі». Тобто, якою буде мінімальна зарплата на початку року, за такою і визначатимуть розмір судового збору упродовж року.

Отже, які зміни нас очікують? За подання до суду позовної заяви майнового характеру (а це і позови про визнання права власності, про поділ майна та інше) слід заплатити 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,2 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 3 розмірів мінімальної заробітної плати. Розірвання шлюбу у суді вартуватиме 0,1 розміру мінімальної заробітної плати (до кінця року це складатиме понад дев’яносто гривень, а за попереднім законом було усього 8 гривень 50 копійок).

За подання до адміністративного суду немайнового характеру (наприклад, щоб оскаржити дії чи бездіяльність органів державної влади чи місцевого самоврядування) треба буде заплатити 0,03 розміру мінімальної заробітної платні (приблизно 27 гривень), а ще до першого листопада подати до суду, скажімо, на сільську раду за незаконне рішення вартує 3 гривні 40 копійок.

Хто звільнений від оплати судового збору? Позивачі  –  за  подання  позовів про стягнення заробітної плати,  поновлення на роботі та за іншими вимогами,  що випливають із трудових правовідносин;   за  подання  позовів про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом  або  іншим  ушкодженням  здоров’я,  а  також смертю фізичної особи; за подання позовів про стягнення аліментів;  за подання позовів щодо спорів,  пов’язаних з виплатою компенсації,  поверненням майна,  або за подання  позовів щодо спорів, пов’язаних з відшкодуванням його вартості громадянам, реабілітованим відповідно  до  Закону  України  “Про  реабілітацію жертв політичних репресій на Україні” (962-12).   Не сплачуватимуть судового збору позивачі за   подання   позовів   про   відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок вчинення злочину; інваліди   Великої   Вітчизняної  війни  та  сім’ї  воїнів (партизанів),  які загинули чи пропали безвісти,  і прирівняні  до них у встановленому порядку особи;  інваліди    I    та    II   груп,   законні   представники дітей-інвалідів і недієздатних інвалідів I та II груп; громадяни,  віднесені  до  1  та  2  категорій постраждалих внаслідок чорнобильської катастрофи.

Неабиякі зміни очікують на тих, хто збирається судитися із засобами масової інформації  за образу честі та гідності з відшкодуванням моральної шкоди. Шлях до суду для таких позивачів дуже полегшено. До першого листопада із позовних заяв про відшкодування моральної   (немайнової) шкоди з ціною позову  понад  10 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (а це понад 170 000 гривень) позивачеві доводилося платити 10 відсотків ціни позову і це слугувало стримуючим фактором для ображених на ЗМІ, а відтак рятувало журналістські колективи від можливого банкрутства. Тепер же позивач до ЗМІ повинен буде сплатити  лише один відсоток ціни позову. До речі, фахівці по-різному оцінюють це нововведення. З одного боку, воно загрожує журналістам дуже великими позовами, з іншого, дає можливість оскаржувати судові рішення, що не на їхню користь, до апеляційної, касаційної інстанцій. Адже раніше, якщо позивач, заявивши позов на  500 тисяч гривень (в Україні такі суми позовів – не рідкість), сплачував судовий збір на суму 50 тисяч гривень. А щоб журналістам оскаржити рішення до апеляційного суду, слід було заплатити половину від суми судового збору, тобто 25 тисяч гривень. Далеко не усі редакції у змозі викласти такі гроші. Тож з першого листопада, хоч буде меншим судовий збір для позивачів до ЗМІ, зате ЗМІ зможуть захищатися без великих матеріальних втрат в усіх судових інстанціях.

Збільшення судових зборів, як і будь-яке підвищення у ціні, у нашій країні пояснюють благими намірами – мовляв, гроші скеровуватимуться на зміцнення матеріальної бази судів. А от про здебільшого бідного позивача ніхто не думає…

Ольга КУШНЕРИК

Коментарі вимкнені.