ЖЕКи мають самі себе утримувати, – мер

Організації, що надають комунальні послуги, мало чим відрізняються від ЖЕКів 20-ти літньої давності. Так вважає міський голова Тернополя Сергій Надал. Він каже, що коли поглянути навіть на сусідню Польщу, то побачимо, що приватні підприємства є більш ефективними та динамічними.

Комунальні підприємства досі і в повсякденній мові, і в діяльності використовують те, що називається “освоєнням коштів”. Навіть якщо підприємство збиткове, то з місцевого бюджету в кінці року їм виділять кошти. Тобто їм платять лише за їхнє існування, а не за надані послуги. Про якість цих послуг я вже мовчу.

–          Ми повинні переламати стереотип мислення комунальних підприємств, що їх повинні утримувати. Вони самостійно мають забезпечувати своє існування в умовах ринкової економіки. У нашій державі є парадокс — ми будуємо державу з ринковою економікою, а сферу послуг у галузі ЖКГ, де обертаються мільярди, тримаємо поза законами ринкової економіки, – каже мер, – В Тернополі ми намагаємось кардинально змінити дану ситуацію. Так, ми ставимо перед ЖЕКами складні завдання. У цьому році вони повинні відремонтувати близько 20 тис. квадратних метрів покрівлі. І половина робити уже зроблено. Міський бюджет за це не платить. Наступне їхнє завдання – термомодернізація житлового фонду, який вони обслуговують. Це також робиться без витрачання бюджетних коштів.

В той же час Сергій Надал зазначає, якщо хтось не впорається з визначеною роботою – оголошується новий конкурс і визначається новий виконавець. На ринку комунальних послуг Тернополя працюють 54 суб’єкти різних форм власності. Якість надання послуг та конкурентна ціна за такі послуги мають бути основними критеріями вибору виконавця робіт, незалежно від форми власності. Таким чином, створюється об’єктивна, справедлива і жорстка конкуренція.

Зараз на ринку обслуговування житлового фонду Тернополя працює 19 підприємств балансоутримувачів будинків, з них 3 комунальні, 1 кооперативне, а решта приватні. Контроль за їхньою діяльністю окрім управління ЖКГ і безпосередньо мешканців здійснює 264 об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). За кілька місяців буде працювати центр сприяння діяльності ОСББ та громадська приймальня з питань якості надання житлово-комунальних послуг.

 

– Члени ОСББ мають відчути себе повноцінними власниками будинку, що саме вони несуть відповідальність за все, що з ним відбувається, чи не відбувається, – вважає Сергій Надал. Найперше, необхідно встановити термін, до якого співвласники багатоквартирних будинків повинні визначити комунальну чи приватну компанію для управління житловим фондом. Тоді ми матимемо загальну картину на ринку обслуговування ОСББ. Якщо співвласники самостійно цього не зроблять, то вибір повинні здійснити органи місцевого самоврядування.

Міська влада створює конкурентні умови для роботи компаніям та контролює якість надання ними послуг, співвласники багатоквартирних будинків з відповідальністю ставляться до вибору компанії для управління житловим фондом, а останні, в свою чергу, надають якісні послуги за доступною ціною – ось формула успіху Сергія Надала.

Вперше ці думки було висловлено 30 червня на VII Українському муніципальному форумі.

 

 

 

Коментарі вимкнені.