З такими жителями Тернопіль скоро стане не Файним містом (відео)

Уже вдруге ініціативна група любителів Тернополя (mywest — тернопільська відео мережа) взялась за прибирання Файного міста. У кінці квітня Олег Базар, Антон Марчевський, Степан Барна “виловлювали” з Тернопілського ставу пластик, скло, пінопласт, бляшанки, пляшки в перемішку з гіллям дерев.

І вже  13 липня на благородну справу зголосилось лише дві людини – Антон Марчевський та Ігор Бойко. З 10 до 14 години вони назбирали 10 мішків пластику та поліетилену. Прибирали на ділянці від готелю Галичина і до Дальнього пляжу.

Як розповідає Ігор Бойко, на жаль їх було лише двоє, томи вони не в повній мірі виконали все те, що планували. Роботи ще дуже багато.

“Що хочеться сказати. Нічого хорошого про людей, які залишають після себе таке свинство, сказати не можу. Така деградація нашого відпочинку, сприяє нищенню всього навколо нас, всього живого. А це спричинить власне те, що у нас не буде майбутнього.  З другої сторони, ми побачили повну бездіяльність місцевої влади, оскільки жодної сміттєвої урни ми не побачили. Все засмічено, все загаджено. Все сміття спускається в озеро – знищує флору, фауну. Я не знаю, як люди можуть відпочивати в таких умовах. Але надалі так просто бути не може. Основний акцент прибирання ми зосередили на прибиранні пластику та поліетилену, оскільки він найбільше шкодить навколишньому середовищу. Проте тут багато і іншого сміття. Прибираючи цю ділянку, складається враження, що відпочинок наших людей перетворюється в якусь загальну деградацію суспільства. Оскільки є багато алкогольних відходів, багато сміття  такого характеру, який заставляє задуматись, як ми відпочиваємо і взагалі, що відбувається”, – розповідає Ігор Бойко.

“Це все складає негативне враження і на відпочиваючих тернополян, і на гостей міста, які бачать таку картину. Це не є хорошою рекламою для нашого міста. Ми звертаємось до людей – не смітіть. І просимо міську владу поставити сміттєві баки”, – каже Антон Марчевський.

Хочеться згадати, що Тернопіль славится різними молодіжними фестивалями та рекордами. Так нещодавно  150 студентів помістилися у тролейбус, таким чином встановивши рекорд України. Також п’ять тисяч квітів з орігамі роздавали у Файному місті. Не кажучи уже про дрібні флеш-моби. Не заперечуємо, це є добрі справи, які прославляють Тернопіль. Але все ж …

Одного разу Тернопіль прибирали 400 осіб в рамках всеукраїнської акції «Зробимо Україну чистою». Було зібрано 541 мішок сміття. Тоді поліетиленовими мішками та рукавичками озброїлися представники громадських організацій – «Пласт», «AISEC», “ФРІ”, “Мій шлях”, «Файне місто», представники студентських рад ТНЕУ, ТНПУ, ТНТУ, ТІСІТ, міський учнівський парламент “Наснага”, волонтери акції “Серце до серця”, працівники агрохолдингу “Мрія”, працівники банку Надра, працівники компанії Wrigley та, звичайно, чимало небайдужих тернополян. І кожен зібрав по 1,3 мішка сміття, проти 10, що зібрали Антон Марчевський та Ігор Бойко 13 липня.

Маючи стільки молодіжних організацій, невже не соромно, що досі у кожному куточку Тернополя можна знайти чимало сміття та різного непотребу? Невже складно, хоча б раз у місяць зібрати нехай не 150, а хоча б з 10 тернополян, які б не побоялись одягнути рукавички. Тоді із гордістю можна було б казати “Ми тернополяни”. А так….

Юзя Мельник, Новини Тернополя “Погляд”

Коментарі вимкнені.