“Тіла наших мертвих солдат тягли за ноги до села, а тоді погрузили на автомобіль і відвезли до Гусятина”, — Іван Космина

Більш ніж 70 років тому КДБісти за інформацією зрадника викрили скалу в якій переховувались вояки УПА.

Зі слів людей, які ще пам’ятають ті події, російські солдати пропонували здатися нашим хлопцям, але ті не здалися ворогові і до кінця боролися за найсвятішу справу – Незалежність України.

Тіла наших мертвих солдат, тягли за ноги до села, а тоді погрузили на автомобіль і відвезли до Гусятина та поскладали біля входу на Єврейський цвинтар і там вони лежали цілий день під пекучим сонцем. Ввечері місцеві люди викрали тіла і похоронили їх під горбом біля кладовища в с. Вільхівчик.

Серед цих трьох героїв УПА був і дядько мого діда Бантрох Василь. Він не був одруженим і тому КДБісти вирішили вивезти на Сибір рідну сестру мого діда Юзефу, бо вона автоматчно рахувалась племінницею ворога народу.

Жінка, яка жила по сусідству мені розповідала, що пам’ятає ті події, як сьогодні, коли рускі солдати тягли за коси і копали ногами маму Василя Бантроха, тобто бабу мого діда та його сестри Юзефи, а вона благала не чіпати Юзю і випросила самій поїхати на Сибір. Довгу дорогу, втрату сина, побої і знущання моя прапрабабуся не витримала і померла дорогою. Її викинули з вагона і ніхто не знає, де. Але ціною свого життя вона врятувала онучку.

Вивезли тоді ще дружину і двох діток Курчаби Павла другого з трійці солдат, а мамі Івана Сатія вдалось втекти.

На початку Незалежної України моєму дідові наснився його дядько. Дід організував людей і вони перепоховали рештки наших захисників як і належиться, та за браком коштів не змогли встанивити пам’ятник. Символічний дерев’яний хрест давно перегнив.

Днями я, як депутат Гусятинської ОТГ звернувся до заступника голови НРУ Савчука М. Д. і розповів йому цю історію. А вже сьогодні разом з Михайлом Дмитровичем ми поїхали на цвинтар і обговорили деталі встановлення пам’ятного хреста на могилах наших героїв. Ми повинні пам’ятати людей, які пожертвували для України не лише своїм життям, а і життям своїх рідних…”, — депутат Гусятинської об`єднаної територіальної громади Іван Космина.

 

Коментарі вимкнені.