«Людина, гідна очолити державу, скоро з’явиться на політичному обрії»

Степан Барна, депутат обласної ради, помічник народного депутата Кириленка, координатор громадського руху «За Україну», безпартійний. Залишив партію через несприйняття того, що чоловік голови партії «Наша Україна», Віри Ульянченко, став заступником Табачника. Вважає, що не можна бути «сірим» в політиці.

–          Ти або «білий», або «чорний».  Не може бути партія в опозиції,  коли її представники при владі. Кожен політик повинен мати свою думку, – вважає він.

Степан Барна багато подорожує і бере активну участь у громадському  житті України та Тернопільщини. Живе за рахунок зарплати та відряджень. За час попередньої каденції квадратні метри житлової площі не збільшив. Постраждав через одного із забудовників: будівництво будинку, де вкладав кошти  у квартиру, зупинилося на п’ятому поверсі. Міська рада відмовилась виділити йому землю.  «Пригод» з міліцією не мав, окрім одного разу в Києві під палацом «Україна», під час «стоденки» Януковича.

Найбільше від його роботи страждає сім’я: дружина та семирічна донька.

–          Дружина повністю аполітична. Критикує виключно події в Україні і їй складно зрозуміти, чим я займаюсь,  – каже Барна. – А я звичайна людина, яка переймається долею України.

 

«Свобода» в кар’єрі Почаївської лаври

Степан Барна розповів «Погляду» про те, що має спільного з ВО«Свобода», про розбіжності у поглядах з депутатами облради, та чи братиме участь у виборах до Верховної ради. Вважає, що ймовірне утворення об’єднаної політичної сили, до якої будуть входити чимало демократичних сил України.

–          Зі «Свободою»  у нас більше спільного, ніж відмінного. У багатьох моментах я отримую підтримку з боку голови обласної ради, як і вони мають мою підтримку. З точку зору менеджменту, діяльність голови обласної ради Олексія Кайди є досить обгрунтованою. Я мав можливість працювати при двох головах.  При Кайді елемент певної політичної культури закладений, а при Миколенкові – половина депутатського корпусу взагалі до уваги не бралась. Але у  мене є зауваження до діяльності господарської частини та особисто до представників ВО «Свобода» при владі.

Не поділяє Барна позицію обласної ради стосовно відмови Почаївській Лаврі у наданні піщаного кар’єру.

–          Я вважаю,що потрібно дати. Це моя принципова позиція. Вони не перестануть розробляти кар’єр лише через відсутність дозволу. Потрібно просто обмежити їх рамками закону. Нехай беруть людей на роботу, а ми знатимемо, хто несе відповідальність за кар’єр. Сьогодні ми направляємо міліцію туди, і нікого спіймати не можемо, хоча кар’єр розробляється повним ходом. У «Свободи» інша принципова позиція – не давати дозволу. Я розумію,  що можливе різне бачення ситуації. Але депутати, напевно, простимульовані певним фінансовим нагородженням, а в цьому я бачу факт корупції. Як так може бути? Комісія підтримує  дозвіл, а  в обласній раді ті ж самі депутати не голосують за дане рішення.

Турбує Степана Барну і доля Почаївської Лаври.

–          Зараз будівлі Почаївської Лаври надані Кабміном в безкоштовну оренду московському патріархату православної церкви. З цього приводу була створена робоча група, – каже він. – Пам’ятка нашого народу має належати саме українській церкві. Якщо її на своєму балансі не хоче утримувати держава, то це має зробити обласна рада, так як робить це з усім майном та іншими цінностями, що знаходяться на території Тернопільській області. Ми з цього приводу неодноразово звертались до влади, до прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, коли вона обіймала цю посаду. На жаль, вони не допомогли в вирішенні цього питання.

Барна наголошує, що потрібно, аби всі усвідомлювали, в тому числі і Московський патріархат, що Українська церква – закономірність. Але питання вирішиться лише тоді, коли на чолі держави стане українська влада, і це питання стане для неї принциповим.

 

«Людина, гідна очолити державу, скоро з’явиться на політичному обрії»

За словами чоловіка, на сьогоднішній день немає такої людини, яка б могла очолити Україну.

–          Якби така людина була, то зовсім іншою була б зараз українська політика. Та, думаю, хтось гідний в процесі боротьби скоро з’явиться.

Не заперечує Барна того, що теперішня влада робить дещо хороше, водночас різко критикує негатив.

За словами Степана Барни, по мажоритарному окрузі до верховної  Ради у Тернополі партія «За Україну» має план про висунення Романа Заставного в ролі кандидата.

–          Щодо мене,  я рішення ще не прийняв. Не хочу бути тільки елементом політичної гри. Якщо на один округ буде виставлено по десять представників від демократичних сил, то переможе представник Партії регіонів. Я не хотів би бути одним із десяти. Буду балотуватись тоді, коли лише я буду єдиним представником від партій демократичних сил.  Такі пропозиції вже є. Для мене всі райони області близькі. Я здатен працювати в будь-якому районі, бо як депутат обласної ради я працював в межах області повсюди  і знаю особливості кожного району: як економічні та соціальні, – розповідає Барна.

Зараз між демократичними партіями відбуваються переговори про злиття у одну політичну силу, розповідає політик. Переговори тривають на рівні лідерів партій між такими силами: «Фронт Змін», «За Україну», «Наша Україна», УНП, «Собор» і чимало інших.

–          Сьогодні ми маємо акцентуватись на об’єднанні. Зараз відбуваються переговори про створення єдиної партії. Я вважаю, що мають підключитись і «Свобода» і «Батьківщина». Будемо прагнути більш широкого об’єднання.

Другим етапом стане висунення єдиних кандидатів по мажоритарних округах через спільну колективну підтримку тих чи інших кандидатур.

 

Проблема міської влади – це невиконання обіцянок і кадрове питання

–          Головна проблема нинішньої міської влади – це невиконання обіцянок і кадрове питання, – говорить Степан Барна. – Для мене принциповим є питання сміття. Цілий рік засуджували Заставного, що той не хоче встановити сміттєсортувальну лінію, а зараз самі над цим не працюють. Це була «політична булька», яка зробила свою роботу. Тоді цю гру грала «Свобода», а тепер може навіть і Партія регіонів. Непокоїть мене позиція щодо реорганізації шкіл, третьої лікарні… Такі речі не мають пояснення.

«Свобода» зайняла позицію опозиції, – говорить чоловік.

–          Але вона при владі, тому ніяк не може вважатися опозицією. Повнота влади в місті зосереджена у «Свободи». Всі рішення вони приймають самостійно. Це відповідальність. За те що відбувається в місті несуть відповідальність вони, за те що відбувається в області  – «Партія регіонів» та «Свобода». Про позитив я говоритиму лише тоді, коли будуть виконуватись передвиборчі обіцянки. Станом на сьогоднішній момент якихось фундаментальних змін, крім презентаційних я не бачив. А я прагну бачити конкретні кроки. «Погляду» побажаю лише об’єктивності. А Ваші читачі нехай самі роблять висновки!

Розмовляла Надія Греса

-1 thoughts on “«Людина, гідна очолити державу, скоро з’явиться на політичному обрії»

  • 10:24 | 11.08.2011 о 10:24
    Permalink

    Маячня…облизали Барну..таке враження, що журналістами себе уявили навіть найдубовіші..але ж люди не такі
    а ХТО ТАКИЙ Микуленко? колишній голова облради?…так фамілія Миколенко…

    • 10:39 | 11.08.2011 о 10:39
      Permalink

      Дякуємо редакторові інтернет-газети “Про все”, екс прес-секретареві Миколенка Борисеві Машлянці, за періодичне оцінювання роботи “Погляду”

      • 23:11 | 18.08.2011 о 23:11
        Permalink

        та чого тіко Миколенка! і в відділі пресслужби політеха він не довго втримався! І слава Богу!

  • 00:52 | 12.08.2011 о 00:52
    Permalink

    А при чому тут машлянка? якщо стерли його допис, то навіщо згадувати його??? прес-служба займається піаром організації…а не особи..

  • 12:10 | 12.08.2011 о 12:10
    Permalink

    Стьопа вчасно/або ні/ злиняв з нашисьтької партії,а бля.ота юра павлєнко,облизувач хоружівськьго недоноска, призначенний херантом вітьком2 “Уповноваженим глави держави з прав дитини.”Цікаво,а шо про це заспіває його сЕстра надька бурмака?

    • 23:53 | 18.08.2011 о 23:53
      Permalink

      Не рухайте Надюху. Як пам*ятаю – порєдна була дівка. Правда, коли то було…?

      • 12:05 | 19.08.2011 о 12:05
        Permalink

        так вана не надька а машка,чи ми про різних курвів?

Коментарі вимкнені.