Державна міграційна служба & ДП «Документ» – родинні зв’язки?

Подібними запитаннями я не переймалася, аж допоки не відвідала круглий стіл, за який сіли представники Державної міграційної служби (ДМС), громадських організацій та Офісу Омбудсмана. Тема заходу звучала так: «Адміністративні послуги в Державній міграційній службі – погляд громадськості». На ньому було представлено результати всеукраїнської кампанії громадського моніторингу якості надання адміністративних послуг в ДМС. Організатором проведення такої кампанії стала Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ).

Серед зауважень щодо режиму роботи міграційної служби, відсутності пандусів, туалетів для відвідувачів, інформаційних стендів тощо, згадувалося і державне підприємство «Документ», зокрема, в контексті недобросовісного нав’язування своїх послуг.

Слово взяв Сергій Гунько, начальник відділу інформаційного супроводження та зв’язків з громадськістю і засобами масової інформації ДМС. У своєму виступі він активно почав захищати ДП «Документ», називаючи його легалізованою і прозорою корупцією, додаючи, зрештою, що це «цивілізований шлях, яким ідуть інші країни».

Аж тут де і взявся некликаний представник ДП «Документ» Вадим Гунько. Стоп! Це жарти чи збіг обставин? Знову Гунько! Вже пройшло багато років з того часу, як я перестала вірити у наївні співпадіння, тим більше, в серйозних речах. До речі, перед початком промови цього чоловіка, Гунько з ДМС покинув захід. Отже, про що говорив новий гість? Оправдовуючи діяльність своєї організації та поспішно відповідаючи на запитання, на поверхню «спливали» цікаві речі. Спочатку він сказав, що їхній департамент ІТ-технологій розробив програмне забезпечення, яке дозволяє при подачі документів не вносити вручну інформацію, бо «відразу ж приймається документ, плюс перевіряються інші документи, платежі та всіх підстави для надання послуги». На такі слова Ірина Кушнір, Представник Уповноваженого з прав людини, зауважила, що тут йдеться про базу персональних даних. Той почав оправдовуватися, мовляв, ні, вони розробляють програмне забезпечення, за допомогою якого заповнюються бланки, які потім зберігаються як в міграційній службі, так і надаються людині. Були й інші ситуації, коли Гунько із «Документу» казав «щось не те», а потім оправдовувався, ніби не так висловився.

В будь-якому разі, про свавілля ДП «Документ» знаю не з чужих вуст – сама все бачила і під час отримання закордонного паспорту, і під час моніторингової кампанії, в якій брала участь. Чи мають родинні зв’язки два вищезгадані Гуньки – так і не вдалося дізнатися у всесвітній мережі – жодних зачіпок. Проте, змова між цими структурами очевидна. Коли закінчиться таке безчинство – не відомо, але на те ж і потрібна наша пильність, активна громадська позиція і постійний контроль.

Анастасія Малинка
Інформаційний менеджер Асоціації українських моніторів дотримання прав людини
в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ)

Коментарі вимкнені.