Надал втрачає «вагу» і більше не керує Тернополем одноосібно

У Великій Британії – Єлизавета II, у Тернополі  – Сергій Надал – вдруге.  Так, попри перемогу на виборах, старий-новий міський очільник має всі шанси стати номінальним правителем.  Адже окрім мерського крісла, не зумів досягнути  головного –  впливу на депутатський корпус та міцного тилу збоку заступників та секретаря.  Через це Сергій Надал має всі шанси втратити «сліпу» підтримку у виборців, адже тепер заслуги нової міськради ділитимуться на всіх (депутатів, керівників управлінь і т.д.), а не складатимуться у шухляду під назвою «За ініціативи міського голови…»

 Уся ця історія надзвичайно нагадує одну давню казку, що зветься «Крихітка Цахес на прізвисько Цинобер», де  маленький потворний ліліпут, курдуплик отримує від доброї феї подарунок – на його голові виростають три чарівні золоті волосини, які дозволяють цьому персонажеві здаватися кращим, ніж він є насправді.

Ба більше – всі здобуті не ним досягнення відтепер люди приписують йому. Він стає в їхніх очах високим і сильним красенем, титаном думки та визначним правителем. У всіх усюдах підносять хвалу крихітці Цахесу і його чеснотам…

Та попри все закінчується казка торжеством справедливості: золоті волосини, подаровані курдуплю феєю, виривають – і всі бачать його нікчемність.

Видається, що добра фея в особі тернополян  якраз і зайнялася принаймні однією з тих «золотих волосин», яка так довго дозволяла господареві Надалу відчувати себе одноосібним «царьком».

Перше “золота волосина”– місцеві вибори, які кардинально змінили погоду у міській раді. Так, люди віддали більшість голосів «за» Надала, але виключно через відсутність альтернативного кандидата. Тим паче, не слід забувати, що міський голова будував піар-кампанію буквально за гроші тих же виборців: ремонт доріг, тротуарів – все це з головної казни міста, а отже із наших з вами кишень.

Натомість, депутатський корпус громада формувала, оцінюючи реальну роботу кандидата на окрузі. Тому штучні політичні проекти, через які той же міський голова намагався пропхнути своїх людей (приміром «Солідарність правих сил», від якої балотувалась вірна соратниця – заступниця мера Вікторія Остапчук та друг-будівельник  Василь Лило) – не отримали підтримки у тернополян.

У 42 крісла на Листопадовій претендувало понад 600 бажаючих. І кожен, хто здобув довіру виборців – це люди з власною позицією, програмою дій, які, надіємось, не стануть для міського голови «німою», і, головне, «покірною» більшістю.

Другу «золоту волосину», яку також втратив Сергій Віталійович, стала його «свита» в лиці заступників та секретаря. Так, немає більше скандального Володимира Камінського, який багато років поспіль виконував функції вірного «пса» та «годувальника». А значить отримувати «відкати», видаючи їх за зловживання впливом,  – більше нікому.  Що ж стосується секретаря – то призначення на цю посаду «порошенківця» Віктора Шумаду – не найкраща партія. Він, попри всі домовленості «БПП» та Надала, залишається людиною голови ОДА Степана Барни, а отже діятиме виключно в його інтересах.

І, нарешті, третю  «золоту волосину» видирають новообрані депутати. Щоб там не говорили, міська рада VII  скликання значно відрізняється від попередньої. Це довела перша «земельна» сесія, на якій депутати дозволяли собі аналізувати, коментувати та навіть вступати в дискусію з міським головою.  Сліпе кнопкодавство зникло, а за ним пішла в небуття  авторитарна  влада Сергій Надала.

І в цій  казці  навіть вірний прихильник Геббельса,по сумісництву піар-технолог Надала,  Юрій Фартушняк не зможе змінити хід подій. Адже Надал буквально став не в тренді, а таких або викидають, або проводять ребрендиг, щоб відповідати вимогам суспільства. А воно зараз, як ніколи, потребує прозорої влади та чесних політиків.  В цьому переліку немає місця для екс-податківця, що звик робити так, як йому вигідно та зручно. Тому Сергію Надалу доведеться або прийняти нові, демократичні методи управління, або на пару років стати номінальним мером без права голосу.

Як то кажуть, одинокий дурень на троні – гірше чуми в короні. На наше щастя, ця  ситуація стане фатальною лише для одного «казкового» курдуплика…

Сергій Сліпий

ЛТДейлі

Коментарі вимкнені.