Тернопіль — місто беззаконня, професійної “убогості” та свавілля?

Незважаючи на попередні статті Тернопільського «ДемАльянсу» та численні подання до правоохоронних органів стосовно порушень законодавства «МАФіїзація» Тернополя не зупинилась, а пішла стрімко вгору. Схоже, що початок розгляду правоохоронними органами порушень, котрі допускають при розміщенні МАФів, дав прискорення до поширення ще зухваліших зловживань вимог законодавства. Слід зауважити читачам, що місць для розміщення МАФів, навіть з грубими порушеннями законодавства, стає все менше, адже територія міста – обмежений ресурс.

Команда «ДемАльянсу» поцікавилась чому прогресують дані порушення та як йде розслідування уже виявлених.

Виявляється, на думку правоохоронців, схеми «МАФізації» досі не зупинено тому, що у діях керівника органу з питань містобудування та архітектури, немає складу злочину. Немовби п. Бесага «ПРОСТО» підписує паспорт прив’язки тимчасової споруди і тільки. Тобто за таким підходом він є діловодом, підпис якого є підставою для реєстрації паспорта у базі містобудівного кадастру. А от знати будівельні норми щоб відрізняти одну тимчасову споруду від групи таких споруд, або ж капітальну будівлю від тимчасової йому не потрібно. Все тому, що в момент підпису, на думку правоохоронців, він писар (не архітектор).

В розумінні правоохоронців наступне: якщо п. Бесага «підписав» (а в паспорті написано «видав»), видачу або продовження терміну дії паспорта – це не є підставою для розміщення чи відмови в розміщенні тимчасової споруди, – за що відповідати? За таким трактуванням усе, що вмальовано в паспорт прив’язки можна ставити будь-де. У паспорт прив’язки тимчасових споруд можна вмальовувати і об’єкти площею більше 30 кв.м, котрі не можуть бути перенесені в інше місце без руйнування, (підстава до визнання цього майна нерухомістю та надання права власності). Адже «діловод» Бесага не повинен знати будівельних норми і тому не знає що творить. За що тут відповідальність? З таким успіхом, без жодної відповідальності, на вулицях почнуть з’являтись багатоповерхівки чи власні будиночки, супермаркети, заправки, гаражі чи свинарники з паспортами прив’язки тимчасових споруд. Адже на них не потрібно надання містобудівних умов та земельних ділянок, надавати землю на конкурсі, сплачувати до бюджету міста пайову участь. І навіть можна забудовувати майже 100 відсотків території. Тоді виникає запитання: чому зносять кіоски, котрі мають паспорти і значна кількість яких може бути зразком відповідності будівельним нормам? Можливо щоб тернополяни забували як дійсно має виглядати тимчасова споруда або простіше – власники чогось не донесли?

Ось що на рахунок порядку розміщення тимчасових споруд говорить Законодавство України, яке правоохорнці, мабуть, не читають.

У Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності затвердженому Міністерством (http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z1330-11) не двозначно вказано, що паспорт прив’язки не надається за умови подання недостовірних відомостей, адже на матеріалах паспорта прив’язки вказано, що у так званої «групи тимчасових споруд» з фундаментами (що заборонено) на бульварі Шевченка, а фактично на Театральному майдані, загальна площа торгових приміщень становить 59 кв. м., а не 30 згідно норм. У парку Шевченка, знову ж, у так званої «групи» за паспортом площа становить аж 208 кв. м. і навіть дитина скаже що це одна будівля, а не група. Те, що це порушення підтверджує і лист Мінрегонбуду. У цьому Порядку у п. 2.27 зазначено, що паспорт прив’язки тимчасової споруди анулюється за умови недотримання вимог та зазначення недостовірних відомостей при поданні паспорта. Виникає запитання, хто ж тоді за фахом п. Бесага – архітектор міста чи писар як вважають правоохоронці?

Скоріш за все Тернопільську схему масової МАФіїзації міста готують до обґрунтування законності «своїм баченням та трактуванням», в межах обмеженої фаховості та компетентності чиновників і, скоріш за все, не без «безкорисного» бажання правоохоронців. За цією схемою розміщають МАФи у скверах, парках, зелених зонах вулиць, вирізаються шумозахисні зони по магістралях. Ці дії влади ведуть місто до катастрофи, адже ще на початок 2008 року озеленення міста було майже вдвічі нижчим від потреби. В результаті шумове забруднення та загазованість значно зросли. З’явились вулиці, на яких отруйні вихлопи становлять загрозу здоров’ю мешканців міста.

Ще одним злочином проти громади та майбутніх поколінь є розміщення МАФів, а фактично капітальних будівель з фундаментами, у червоних лініях вулиць, в окремих випадках впритул до проїжджої частини, біля пішохідних переходів та на зупинках громадського транспорту. Через обмеження видимості МАФами на транспортних мережах, розміщенні їх на стоянках авто, небезпека руху значно зросла, як і нещасні випадки. При розміщенні таких об’єктів над силовими (високовольтними) кабелями та поряд із газопроводами, життя і здоров’я людей піддається чималому ризику.

Усі ці схеми є можливими в Тернополі з причини приховування владою від громади інформації, котра згідно законодавства повинна бути відкритою і доступною, опублікованою в ЗМІ. У більшості випадків рішення, котрі приймаються не є публічними, а кулуарними і діють вони в інтересах близьких до влади осіб. Відсутність інформації у громади значно спрощує дії влади стосовно обману та підробки документів. Маніпулювання фактами з метою створення позитивного іміджу, навіть при нанесенні громаді шкоди та збитків у особливо великих розмірах, при «дерибані» земельних ділянок та комунального майна, формує у тернополян рабську психологію та переконання, що зупинити злочини неможливо. Адже пропаганда нав’язує думку, що все законно і робиться це на благо тернополян. Звичайно саме із цих причин, міський голова так потужно старається вберегти такого вигідного «писаря» на посаді міського архітектора.

Отож для активного захисту своїх інтересів, пропонуємо громаді міста, іншим громадським організаціям та рухам, спільно з нами, боротись та включатись у формування бази порушень при встановленні так званих «тимчасових споруд» і подавати інформацію, з фотофіксацією, про місця порушень на адресу «ДемАльянсу» dem.alliance.tern@gmail.com. Базу пропонуємо зробити відкритою для подання пропозицій, зауважень та додаткової інформації. Інформацю можна подавати анонімно, щоб уникнути помсти посіпак міського голови. На підставі цих даних будуть формуватись подання в правоохоронні та антикорупційні органи для притягнення чиновників і тих хто їх покриває до відповідальності, компенсації збитків нанесених місту, фізичним та юридичним особам. Ці дані будуть використані для розробки плану першочергових дій у програмі порятунку міста, котру втілюватимуть чесні депутати міської ради, новий, уже професійний, головний архітектор та новий чесний міський голова.

Джерело: ДемАльянс Тернопіль.

Коментарі вимкнені.