Тернополянка Світлана Грекул робить букети, які можна… з’їсти

   Грейпфрут, мандарини, яблука, апельсини…Ні-ні це не складові фруктового салату! Це компоненти смачних букетів, які виготовляє тернополянка  Світлана Грекул.

– Фруктовий букет — це нова альтернатива звичайним квітам та банальній коробці цукерок, — переконана медсестра. — Такий подарунок оригінальний, а головне — індивідуальний. Адже фруктові та овочеві букетики можна складати з розрахунку вподобань людини, яку ви вітатимете. Крім того, вони тішитимуть не один день, оскільки стоять досить довго. Принаймні, набагато довше, ніж живі квіти.

Складати смачні букети пані Світлана навчилася самотужки. Пробувала, експериментувала, шукала найкращі варіанти поєднання складників.

– Компоненти обираю дуже прискіпливо, – розповідає Світлана. – Вибирати можу довго, підшуковуючи фрукт чи овоч ідеальної форми й забарвлення. Загалом на створення одного букета йде 4-5 годин. Складаю міцно, на совість, щоб композиція не розпалася. Один букет в середньому важить півтора-три кілограми. Хочеться, щоб кожен із моїх витворів відповідав індивідувальним смакам того, хто його отримає, а також пасував до ситуації. Букетом з фруктів та овочів можна здивувати. Вони не зів’януть, як композиція зі квітів, а його можна з’їсти. Такий подарунок приносить більше користі, бо має вітаміни.

Загалом, достеменно не відомо, хто першим придумав замінити бутони квітів апельсинами чи в’язанками моркви. Одні кажуть, що ідея їстівних букетів прийшла з США, інші – що з Росії.

– Вперше букет з овочів та фруктів я побачила в інтернеті, – згадує  пані Світлана. – Подивилася кілька майстер-класів і вирішила спробувати собі. Мені допомагав син. Бо самотужки скласти  їстівний букет справа не з легких.  У роботі я використовую шпажки, щоб закріпити плоди, та красивий подарунковий папір, який застосовують для виготовлення квіткових композицій. А ще різноманітні стрічки, блискітки, стрази, бантики тощо. Тут фантазія безмежна. Можна додавати до овочів та фруктів й живі квіти — від троянд до ромашок. Головне, коли у натюрморті використовую надрізані плоди, то загортаю їх у харчову плівку. Це не лише продовжить їхній термін придатності, але й вбереже від забруднення при транспортуванні.

Перший букет подарувала подрузі на день народження. Вона та гості були в захваті, другий син відніс на Валентина дівчині. Казав, що в неї було маса неперевершених емоцій. Такого їй ще ніхто не дарував. А коли дізналася, що це я сама зробила, передзвонила і дякувала. Вже знаю який букет зроблю для батька, але не буду розповідати наперед, нехай буде таємницею, бо не вийде сюрпризу.

Квітослава Вінчук

 

 

Comments are closed.