На подвір’ї в господаря з Гусятинського району — більше сотні індиків

Ярослав та Олеся Возьні з Увисли Гусятинського району розпочинали господарювати із кількох звичайних курей. Та коли вперше побачили розмаїті породи індиків, вирішили і собі їх розводити. Нині, окрім кілька десятків цесарок та мускусних качок, господарі утримують більше ста індиків і твердять, що тримати таку птицю вигідно. Бо хоч їсть вона багато, але й делікатесного м’яса з неї виходить чимало. 

Найбільше у господарстві Возьних індиків червоного окрасу, який притаманний узбецькій палеві та бургундській породам. Серед них поважно походжають чорні індики тихорецької породи. Оселилися в господарстві й бройлерні індики. «Батьків індиків бургундської породи завіз із Франції в Україну мешканець Закарпаття, – розповідає пан Ярослав. – Він придбав їх на агровиставці 2015 року, де птахів визнали чемпіонами. Тихорецькі птахи родом із Кавказу. Основна їхня особливість в тому, що їх вирощують не так для м’яса, як для яєць. Що не скажеш про бройлерні індики, які можуть набрати 25 кілограмів чистої ваги. Мої ж бройлери заважують 12 кілограмів, зате їхнє м’ясо екологічно чисте». 

Особливого секрету догляду індиків цих порід, зі слів господаря, нема. Головне – підгодовувати їх добрими і якісними кормами та вітамінами. Тоді м’ясо буде поживним і калорійним. Хоча, як зізнається господар, спочатку птиця вибаглива до кормів. Але потрохи звикає і до зерна, і до буряків.

– Перший місяць індичат годую спеціальними кормами і заодно пропоюю вітамінами, – розповідає Ярослав Возьний. – Потім уже можна переходити на домашні харчі: мелене зерно пшениці та кукурудзи, до якого перші три місяці додаю соєву макуху, яка забезпечує птицю білком. Індики дуже люблять люцерну в свіжому та сухому вигляді. Тому на зиму слід запастися цією культурою та кропивою, яку також додаю до раціону птахів. Добрим кормом у зимову пору є терті буряки з осипкою. А от буряковою гичкою індиків пригощати не варто. Слід бути обережним і з вареною картоплею, замішаною з осипкою. Натомість самою картоплею птиця смакуватиме із задоволенням. Не зайвим у харчуванні буде й сир та кисле молоко.

Оскільки індики дуже люблять пастися, то Ярослав Ярославович спеціально обгородив для них територію. Також для своїх улюбленців господар збудував два хліви, облаштував їх бантинами, вентиляцією та поїлками, в яких постійно є вода. Також пан Ярослав завжди дбає, аби у приміщенні було тепло і сухо – вологість, як і ранкова роса, птицям можуть зашкодити.

Джерело: Марія БЕЗКОРОВАЙНА для газети “Сільський господар плюс”.

Comments are closed.