Бідність українців зупинила інфляцію в 2010 році

Державна служба статистики вважає, що підвищення цін на продовольчі товари – основний інфляційний фактор у 2010 році, проте відмічає його помірний вплив через обмежену купівельну здатність українців, –  повідомляє ТСН.

Про це в інтерв’ю виданню “Деловая столица” повідомив перший заступник голови Держстату Вадим Піщейко.

“Безумовно, основний інфляційний фактор у 2010 році це підвищення цін на продукти харчування. Тарифи торік практично не піднімалися, побутова техніка, електроніка дешевшали”, – сказав він.

При цьому, зі слів Піщейка, підвищення цін на продтовари у 2010 році не призвело до значного зростання інфляції за підсумками року.

“Одна із причин, чому подорожчання продуктів харчування не дало занадто серйозного ефекту – обмеженість купівельної спроможності громадян. Якщо у 2010 році вони витрачали більше на їжу, то на інші товари та послуги в них залишалося менше грошей. Відповідно, частина із цих товарів і послуг подешевшала, зрівноваживши баланс”, – зазначив перший заступник голови Держстату.

Піщейко вважає, що у 2011 році причиною інфляційного зростання стане підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.

Заступник голови Держстату також відкинув припущення про те, що індекс інфляції розраховується необ’єктивно або під тиском влади.

Нагадаємо, що інфляція в Україні за підсумками 2010 року становила 9,1%. Уряд заклав у держбюджет-2011 року прогноз інфляції на рівні 8,9%.

Експерти сумніваються в можливості утримання інфляції на такому рівні. НБУ вважає своїм пріоритетним завданням саме стримування інфляції.

Коментарі вимкнені.