Дабл арт: поезія та музика

Творча молодь Чорткова, Тернополя, Чернівців та інших міст знову зібралася аби почитати поезію. У суботу 26 листопада відбувся щомісячний літературний вечір під назвою «Арт-Андеграунд». Цього разу захід носив ще одну назву «Дабл арт» (подвійне мистецтво). Організатори вклали у це поняття також подвійне значення. По-перше на заході було представлено не лише поетів, а й музичні гурти.

Літвечір припав на день, коли вся Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору. Тож на самому початку літературного дійства слово взяв поет, викладач Чортківського інституту підприємництва і бізнесу Ярослав Дзісяк, і оголосив хвилину мовчання, аби вшанувати пам’ять жертв Голодомору.

Цього разу учасниками літвечора «Арт андеграунд» у Чорткові були: літературна студія «На каменях» (Чортків), Юлія Бабак, Іра Развадовська (Тернопіль) та інші.

 

Не поезією єдиною…

У другій – музичній частині вечора для відвідувачів грали: гурт «Периферія» (Чортків), «Трагедія Фауста» (Дрогобич) та «Механічний Апельсин» (Львів). Музиканти мали у своєму арсеналі повний комплект інструментів: гітари, клавішні, колонки і навіть повноцінну ударну установку, що дало змогу усім присутнім сповна насолодитися музичною атмосферою заходу. Цього вечора гурт «Трагедія Фауста», що завітав із Дрогобича (Львівщина) презентував свій новий альбом під назвою «Чую твій колір». А коли «Механічний Апельсин» виконував пісню присвячену пам’яті загиблих байкерів – усі присутні слухали стоячи.

– У цей день мені дуже врізалось у пам’ять виконання Юрою «Механічним Апельсином» пісні присвячені байкерам, що загинули на дорозі, – розповідає організатор «Арт андеграунду» Олександр Медяник. – Він виконував її настільки натхненно, що мені хотілося чи то прикласти правицю до серця, як це роблять американці під час виконання свого гімну, чи то підняти руки до гори на кшталт свідків Єгови під час молитви.

– Якщо б не холод у кафе «Нептун», усе було б взагалі чудово, – ділиться враженнями автор поезій, шанувальник рок-музики Ярослав Дзісяк. – Слова Юлії Бабак (Юляки) та Ліки Терехової надихнули мене на написання нового вірша. Там, на місці і записав весь текст, у що було під рукою – у мобільний телефон.

– Хочеться сказати велике спасибі Олександру Медянику і усім гостинним чортківчанам, і чортківчанкам за той чудовий захід, на котрому я мав радість бути присутнім, – ділиться враженнями тернополянин Сергій. – Тут чудова атмосфера, цікаві люди, суперова музика та дуже багато позитивних вражень. Я обов’язково приїду ще.

 

Презентація у Тернополі

Дійство мало продовження наступного дня,  у неділю 27 листопада. У Тернополі, у «чорному» залі галереї «БункерМуз», відбулася заключна частина «Арт андеграунду».

Там літературна студія «На каменях» мала нагоду презентувати нещодавно видану мультимедійну збірку «Десять». Свої твори читали поети, що мали причетність до цієї збірки: Олександр Медяник, Ярослав Гуменюк, Ярослав Дзісяк, Іван Шеремета, Ірина Брунда, Таня Ясінчук, Назар Саніцький та Ліка Терехова.

– Ми вже вдруге виступаємо у Тернополі, – розповідає організатор «Арт андеграунду» Олександр Медяник. – Цього разу це була чергова презентація мультимедійної збірки віршів нашого літоб’єднання. Читали виключно учасники чортківської формації «На каменях», хоч і не всі вони були чортківчанами.

Опісля літературної частини, як і у переддень, дійство продовжили виступом музичних гуртів. Спочатку для усіх грав гурт «Трагедія Фауста». А завершував програму чортківський рок-гурт «Периферія» та учасниця програми «Х-фактор» Леся Багрій.

 

Ольга БОЙЧУК

Коментарі вимкнені.