Дерев’яній церкві на Тернопільщині – сто років

Сто років виповнилось дерев’яній церкві святої великомучениці Параскевії-П’ятниці, що у селі Розгадів Зборівського району. У неділю тридцять першого липня на святкування сторіччя церкви прийшли мешканці Розгадова та сусідніх сіл, а також вихідці з цього села. Зі старої церкви дотепер залишились речі церковного вжитку, бічний престіл Матері Божої, який в старій церкві був головним та багато ікон на стіні та іконостасі, – повідомляє TV4

Богосліжінням розпочалось святкування сторіччя дерев’яної церкви, що у селі Розгадів Зборівського району. Мешканці села, а також гості свята, яких зібралось чимало, мали можливість оглянути виставку вишитих рушників та сорочок і фотовиставку про реставрацію церкви. Нова церква святої великомучениці Параскевії-П’ятниці була побудована у 1910-1911 роках на місці старої церкви. Храм спорудили з дубового різаного брусу. Від часу відкриття, церква не зачинялась – на богослужіння люди ходили постійно. Правда, реставрували церкву не раз. Капітальний ремонт зробили і перед ювілеєм – ззовні старі дошки замінили новими, реставрували сім надкупольних хрестів, а також поставили нові вікна та двері.

Отець Іван ГАВДЯК парох церкви святої великомучениці Параскевії-П’ятниці села Розгадів Зборівського району: «Ми відремотували храм. Отже, ми великі кошти збирали на реставрацію цього храму – з особи збиралося по 600 гривень – це є великі кошти як для такого маленького села і попри те все бачимо, що люди зрозуміли і мені просто радіє моє серце і душа, що ми його не тільки ззовні зробили ,бо, звичайно, він гарний, ми його прикрасили рушниками, зараз є солодкий стіл – є для кого це робити – адже я побачив, що церква не є тільки ззовні, але і всередині вона наповнена»

З часу заснування церкви святої великомучениці Параскевії-П’ятниці тут побувало чимало вірян, відвідали храм і відомі українці.

З таких історичних осіб, які тут були – це був митрополит Андрей Шептицький – тут є чудотворна ікона з Краснопущі – він приїжджав сюди на відпочинок і неофіційно ,але є перекази, що служив тут так само святу літургію і, власне, є горне сідалище – це таке крісло, де сидить єпископ – на цьому кріслі також сидів митрополит Андрей Шептицький і ще з таких історичних постатей тут був єпископ Іван Бучко, був єпископ Михаїл Сабрига і сьогоднішній єпископ Василій Семенюк, – каже отець Іван.

Після літургії, на якій був і єпископ Василій Семенюк, церкву окропили свяченою водою, також відбувся святковий концерт.

 

 

Коментарі вимкнені.